Villámgyors vírus lopja meg a felhasználókat

Az ESET kutatói egy olyan androidos trójait azonosítottak, amely a kétfaktoros hitelesítéssel védett PayPal számlákról is képes pénzt leemelni - figyelmeztet a Computerworld.
Szabó Dániel, 2018. december 26. szerda, 08:54
Fotó: Pexels

Az újonnan azonosított trójai egy akkumulátorkímélő applikációnak álcázza magát, melyet a nem hivatalos áruházból lehet letölteni Androidon. A kártékony kód az Optimization Android programba épült be, és a Google Play, a WhatsApp, a Skype, a Viber, a Gmail és különböző bankoló appok felületére teríti saját felületét, hogy bankkártya adatokat és jelszavakat lopjon.

Ha egyszer települt, akkor minden bekapcsoláskor elindul automatikusan a PayPal applikációval és az Android rendszerrel együtt.

Az ESET kutatói szerint a trójai arra is alkalmas, hogy hozzáférjen az SMS-ekhez, a kapcsolatokhoz és a telepített appok listjához, hívásokat küldjön és fogadjon, és appokat telepítsen, illetve indítson el - írja a portál, mely szerint 5 másodperc elég lehet az alkalmazásnak, hogy meglopja a felhasználókat.

Nem rég egy minden jelszót megszerző vírusra figyelmeztettek szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Xenador, 2018.12.27 22:51

A trójai nem vírus, hanem a kártevőprogramok egy másik típusa. A vírusprogram rejtett önmásolással kerül más fájlokba, majd más gépekbe, a trójai viszont egy hasznosnak álcázott programba épített kártevő funkció. Ha egy állandóan futó tűzfalat és viselkedésvizsgálót használunk, akkor az kijelzi, ha egy program próbál hálózati kapcsolatot szerezni. Sajnos egyre több gyártó készíti el a programjait úgy, hogy az állandóan a hálózathoz nyúlkáljon, de tessék telepítés után az automatikus frissítéseket azonnal kikapcsolni, és csak akkor megengedni egy program számára a hálózatra kapcsolódást, amikor azt mi magunk is indokoltnak tartjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html