Az Egyesült Királyság illetékes minisztériuma (Department for Digital, Culture, Media and Sport) a napokban arra figyelmeztetett, hogy ha márciusban a brexit feltételek nélkül történik meg, akkor a törvényhozás nem tudná érvényesíteni a 2015-ben elfogadott, 2017-ben pedig bevezetett uniós rendeletet, amely eltörölte a roamingdíjakat - írta a Verge cikkére hivatkozva a hvg.hu.

A 2015-ben megalkotott jogszabály kimondja, hogy az EU polgárai számára az unió területén belül a mobilszolgáltatók nem számíthatnak fel roamingdíjat, illetve értesíteniük kell a felhasználókat, ha elfogy az adatkeretük. A bármilyen egyezség nélküli kilépés esetén viszont a szolgáltatók ismét pluszdíjat számolhatnak fel az Egyesült Királyság lakóinak a határokon kívüli mobilozásért - hívásért és adatforgalmazásért -, hiszen nem lesznek többé az EU tagjai. A minisztérium ugyanakkor szeretné elérni, hogy a törvényhozás kötelezze a szolgáltatókat, hogy a brexit után is értesítsék a brit mobilozókat, ha elfogyott az adatkeretük, az azt túllépő adatforgalomra pedig 45 fontban (16 ezer forint) maximalizálják a felszámítható díjat.

Hogy fordított esetben - vagyis, ha egy uniós állampolgár látogat el az Egyesült Királyságba - mi lesz a helyzet, azt egyelőre nem lehet tudni. A legvalószínűbb forgatókönyvnek viszont az tűnik, hogy az oda utazóknak szintén fizetniük kell majd roamingdíjat, jogilag ugyanis elhagyják az Európai Unió területét - olvasható a cikkben.