Olyan új, szűrők nélkül hordozható készüléket állítottak elő az MIT kutatói, amelyek képesek a tengervizet gyorsan ivóvízzé alakítani. A berendezés súlya kevesebb mint 10 kilogramm, működéséhez kevesebb energiára van szükség, mint amennyit egy mobiltelefon-töltő felhasznál, akár egy 50 dollárba kerülő kis hordozható napelemmel is működtethető. A működtetése nem igényel szakértelmet, elegendő egyetlen gombot megnyomni és megindul a desztilláció – foglalja össze a fejlesztés előnyeit az Interesting Engineering.

A készülék egy olyan újszerű rendszert használ, amely elektromos energiát használ fel a részecskék eltávolítására az ivóvízből, kiküszöbölve ezzel a szűrők cseréjének szükségességét. Ez nagymértékben csökkenti az eszköz hosszú távú karbantartási igényeit, és ideálissá teszi a készüléket távoli és szegényebb területeken való használatra. A készülék további felhasználási területei közé tartozik a természeti katasztrófák elől menekülők segítése, de a hadseregek is használhatják a műveleteik során az egységeik ellátására.

A sótalanító berendezést a bostoni Carson Beachen tesztelték: a kutatók egyszerűen csak elhelyezték a dobozt a part közelében, és a tápcsövet bedobták a vízbe. Mindössze fél óra alatt sikerült egy műanyag ivópoharat megtölteni tiszta, iható vízzel, amely megfelelt az Egészségügyi Világszervezet emberi fogyasztásra alkalmas vizekkel szemben támasztott követelményeinek.

A kutatók szerint a fejlesztésük legalább tízszeresére csökkenti a lebegő szilárd anyagok számát a tisztított vízben, óránként 0,3 liter ivóvizet állít elő, és literenként mindössze 20 watt energiát igényel.

Egy gond van: a készülék előállításához használt anyagok meglehetősen drágák. Ezzel együtt az MIT kutatói azon dolgoznak, hogy minél hamarabb megindulhasson a sorozatgyártás.

A tengervízből már sok módszerrel állítanak elő ivóvizet – Izraelben sok lepárló működik –, de ezek működtetéséhez folyamatosan cserélni kell a szűrőket, sok energiát igényelnek, valamint csak ipari méretben használhatók gazdaságosan.