Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Girl Effect és a Vodafone Alapítvány megbízásából készített egy tanulmányt, amely 25 országban - többek között Indiában, Tanzániában, Dél-Afrikában, Nigériában és Bangladesben - mérte fel a kiszolgáltatott helyzetben lévő lányok mobiltelefonhoz való hozzáférését.

A kutatás - amely egy kvalitatív és kvantitatív tanulmány - eredménye azt mutatta, hogy a fiúknak másfélszer akkora eséllyel van mobiltelefonjuk, mint a lányoknak. Ráadásul esetükben 1,3-szoros a valószínűsége annak, hogy okostelefonjuk van, mivel a társadalmi előítéletek és egyéb akadályok aránytalanul korlátozzák a lányok mobiltelefonhoz való hozzáférését és mobilhasználatát.

A lányok mobiltelefon elérése viszont a vártnál magasabb a fejlődő országokban: míg a megkérdezett lányok csupán 44 százaléka mondta azt, hogy van telefonja, több mint fele (52 százalék) már kölcsön tud venni egyet. A tanulmány szerint a telefon által a lányok úgy érzik, jobban be tudnak kapcsolódni az élet vérkeringésébe (50 százalék), hozzá tudnak férni a tanulási lehetőségekhez (47 százalék), kevésbé unatkoznak (62 százalék), jobban hozzáférhetnek előlük eltitkolt információkhoz (26 százalék), illetve megerősíthetik önbizalmukat (20 százalék).

A lányok telefonhoz való hozzáférését és annak használatát drasztikusan csökkentik azok a negatív társadalmi normák, amelyek nem biztosítanak számukra a fiúkéval egyenlő szabadságjogokat. A megkérdezett fiúk több mint kétharmadának (67 százalék) van mobiltelefonja szemben a lányok 44 százalékos arányával, míg kölcsönvett készüléket 28 százalékuk használt a lányok 52 százalékos arányához képest.

Inkább férjhez adják, mint hogy mobilt használhasson

Ráadásul például Nigériában, Malawiban és Tanzániában a fiúk sokkal nagyobb eséllyel használják mobiltelefonjaikat összetettebb tevékenységekhez, mint például Whatsapp vagy Facebook-használathoz, internetes hírolvasáshoz vagy álláskereséshez. Ezekben az országokban sokkal valószínűbb, hogy a lányok telefonhasználatát egyszerűbb napi feladatokra korlátozzák, amelyekhez sokkal kevesebb technológiai jártasság is elegendő, mint például a szülők felhívása vagy a számológép használata.

Indiában és Bangladesben a mobiltelefont használó lányok gyakran szembesülnek a közösség negatív megítélésével, ezért a szülők sokkal nagyobb valószínűséggel akadályozzák meg a készülékhez való hozzáférést. Azok a lányok, akik a telefonnal kapcsolatos szabályokat megszegik, ugyancsak nagyobb eséllyel kapnak szidást, verést, iskolától való eltiltást; sőt, gyakrabban kényszerítik őket házasságba is nagyon fiatal korban.

Ha egy 15 éves lánnyal történik ez meg, szobafogságot kap, megverik, és a tanuláshoz való jogától is megfosztják. Sőt, még az is lehet, hogy férjhez adják

- mesélte egy 17 éves indiai lány.

Veszélyt is felvállalnak, hogy mobilhoz jussanak

A lányok mobilhasználatának korlátozása egyben azt is jelenti, hogy a lányok sokkal nagyobb valószínűséggel kényszerülnek arra, hogy akár veszélyes, titkos úton jussanak mobiltelefonhoz. Észak-Nigériában például, ahol a lányok telefonhasználata szülői engedélyhez kötött, a lányok azt állítják, gyakran előfordul, hogy a fiúk titkos telefont adnak a barátnőjüknek, hogy titokban bármikor el tudják érni.

Emiatt a lányok a szülők biztonsággal kapcsolatos aggályait tekintik a mobiltelefonhoz való hozzáférés legfőbb akadályának (47 százalék), míg a fiúk esetében annak költsége a legfontosabb visszatartó tényező (60 százalék).

A technológia vívmányaihoz való egyenlőtlen hozzáférés egyre fontosabb kutatási terület, a "lányokat" azonban általában összemossák a "nők" tágabb kategóriájával, ezért az ő sajátos kihívásaikra nem derül fény - mondta Kecia Bertermann, a Girl Effect Digitális Kutatás részlegének műszaki igazgatója. A lányok mobiltelefonhoz való hozzáférésének korlátozása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a lányoknak sokkal több kockázatot kell felvállalniuk, miközben az előnyökből nem, vagy csak alig részesülnek, akadályozva ezzel a technikai készségeik fejlesztését is.

Nagyobb biztonságot adna

A lányok körében azonban általánosan elfogadott gondolat, hogy a mobiltelefon növelheti a biztonságukat. A lányok a fiúknál sokkal többször hangoztatják, milyen hasznos tud lenni a mobiltelefon a rájuk leselkedő veszélyek csökkentésében. Azokban az országokban, ahol a lányok kevésbé férnek hozzá a mobiltelefonhoz, és annak használata is korlátozottabb számukra, általában ezt tartják a telefon tulajdonlása melletti legfontosabb érvnek.

A Vodafone Alapítvány és a Girl Effect azt a célt tűzte ki, hogy nyolc országban hétmillió kiszolgáltatott helyzetben lévő lány ügyét mozdítsák elő azzal, hogy mobiltelefonon biztosítanak számukra hozzáférést a nekik szükséges szolgáltatásokhoz. A számos partnerrel és támogatóval folyó együttműködés keretében öt év alatt összesen 25 millió amerikai dollárt szeretnének előteremteni e cél eléréséhez, amelyhez a Vodafone Alapítvány 5 millió dollárral járul hozzá - derül ki a közleményből. Emellett a Vodafone Alapítvány és a Girl Effect arra is felhívja az érintett iparágakat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket és segítsenek e korlátok lebontásában.

Képünk forrása: Unsplash/Benjamin Sow.