Meghökkentő tények a mobiltelefon-használatról

Sok fejlődő országban a lányok mobiltelefonhoz való hozzáférése és mobilhasználata drasztikusan alacsonyabb, mint a fiúké. Az e készülékeket övező tabuk miatt a lányok csak titokban osztanak meg és vesznek kölcsön mobiltelefonokat, ami aránytalanul nagy veszélynek teszi ki őket - derül ki a Girl Effect és a Vodafone Alapítvány által készíttetett felmérésből. Ennek nyomán a Girl Effect és a Vodafone Alapítvány egy felhívást is intéztézett a technológiai közösségek felé azzal a céllal, hogy előmozdítsa e korlátok lebontását.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 13. szombat, 17:40
Fotó: Unsplash

A Girl Effect és a Vodafone Alapítvány megbízásából készített egy tanulmányt, amely 25 országban - többek között Indiában, Tanzániában, Dél-Afrikában, Nigériában és Bangladesben - mérte fel a kiszolgáltatott helyzetben lévő lányok mobiltelefonhoz való hozzáférését.

A kutatás - amely egy kvalitatív és kvantitatív tanulmány - eredménye azt mutatta, hogy a fiúknak másfélszer akkora eséllyel van mobiltelefonjuk, mint a lányoknak. Ráadásul esetükben 1,3-szoros a valószínűsége annak, hogy okostelefonjuk van, mivel a társadalmi előítéletek és egyéb akadályok aránytalanul korlátozzák a lányok mobiltelefonhoz való hozzáférését és mobilhasználatát.

A lányok mobiltelefon elérése viszont a vártnál magasabb a fejlődő országokban: míg a megkérdezett lányok csupán 44 százaléka mondta azt, hogy van telefonja, több mint fele (52 százalék) már kölcsön tud venni egyet. A tanulmány szerint a telefon által a lányok úgy érzik, jobban be tudnak kapcsolódni az élet vérkeringésébe (50 százalék), hozzá tudnak férni a tanulási lehetőségekhez (47 százalék), kevésbé unatkoznak (62 százalék), jobban hozzáférhetnek előlük eltitkolt információkhoz (26 százalék), illetve megerősíthetik önbizalmukat (20 százalék).

A lányok telefonhoz való hozzáférését és annak használatát drasztikusan csökkentik azok a negatív társadalmi normák, amelyek nem biztosítanak számukra a fiúkéval egyenlő szabadságjogokat. A megkérdezett fiúk több mint kétharmadának (67 százalék) van mobiltelefonja szemben a lányok 44 százalékos arányával, míg kölcsönvett készüléket 28 százalékuk használt a lányok 52 százalékos arányához képest.

Inkább férjhez adják, mint hogy mobilt használhasson

Ráadásul például Nigériában, Malawiban és Tanzániában a fiúk sokkal nagyobb eséllyel használják mobiltelefonjaikat összetettebb tevékenységekhez, mint például Whatsapp vagy Facebook-használathoz, internetes hírolvasáshoz vagy álláskereséshez. Ezekben az országokban sokkal valószínűbb, hogy a lányok telefonhasználatát egyszerűbb napi feladatokra korlátozzák, amelyekhez sokkal kevesebb technológiai jártasság is elegendő, mint például a szülők felhívása vagy a számológép használata.

Indiában és Bangladesben a mobiltelefont használó lányok gyakran szembesülnek a közösség negatív megítélésével, ezért a szülők sokkal nagyobb valószínűséggel akadályozzák meg a készülékhez való hozzáférést. Azok a lányok, akik a telefonnal kapcsolatos szabályokat megszegik, ugyancsak nagyobb eséllyel kapnak szidást, verést, iskolától való eltiltást; sőt, gyakrabban kényszerítik őket házasságba is nagyon fiatal korban.

Ha egy 15 éves lánnyal történik ez meg, szobafogságot kap, megverik, és a tanuláshoz való jogától is megfosztják. Sőt, még az is lehet, hogy férjhez adják

- mesélte egy 17 éves indiai lány.

Veszélyt is felvállalnak, hogy mobilhoz jussanak

A lányok mobilhasználatának korlátozása egyben azt is jelenti, hogy a lányok sokkal nagyobb valószínűséggel kényszerülnek arra, hogy akár veszélyes, titkos úton jussanak mobiltelefonhoz. Észak-Nigériában például, ahol a lányok telefonhasználata szülői engedélyhez kötött, a lányok azt állítják, gyakran előfordul, hogy a fiúk titkos telefont adnak a barátnőjüknek, hogy titokban bármikor el tudják érni.

Emiatt a lányok a szülők biztonsággal kapcsolatos aggályait tekintik a mobiltelefonhoz való hozzáférés legfőbb akadályának (47 százalék), míg a fiúk esetében annak költsége a legfontosabb visszatartó tényező (60 százalék).

A technológia vívmányaihoz való egyenlőtlen hozzáférés egyre fontosabb kutatási terület, a "lányokat" azonban általában összemossák a "nők" tágabb kategóriájával, ezért az ő sajátos kihívásaikra nem derül fény - mondta Kecia Bertermann, a Girl Effect Digitális Kutatás részlegének műszaki igazgatója. A lányok mobiltelefonhoz való hozzáférésének korlátozása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a lányoknak sokkal több kockázatot kell felvállalniuk, miközben az előnyökből nem, vagy csak alig részesülnek, akadályozva ezzel a technikai készségeik fejlesztését is.

Nagyobb biztonságot adna

A lányok körében azonban általánosan elfogadott gondolat, hogy a mobiltelefon növelheti a biztonságukat. A lányok a fiúknál sokkal többször hangoztatják, milyen hasznos tud lenni a mobiltelefon a rájuk leselkedő veszélyek csökkentésében. Azokban az országokban, ahol a lányok kevésbé férnek hozzá a mobiltelefonhoz, és annak használata is korlátozottabb számukra, általában ezt tartják a telefon tulajdonlása melletti legfontosabb érvnek.

A Vodafone Alapítvány és a Girl Effect azt a célt tűzte ki, hogy nyolc országban hétmillió kiszolgáltatott helyzetben lévő lány ügyét mozdítsák elő azzal, hogy mobiltelefonon biztosítanak számukra hozzáférést a nekik szükséges szolgáltatásokhoz. A számos partnerrel és támogatóval folyó együttműködés keretében öt év alatt összesen 25 millió amerikai dollárt szeretnének előteremteni e cél eléréséhez, amelyhez a Vodafone Alapítvány 5 millió dollárral járul hozzá - derül ki a közleményből. Emellett a Vodafone Alapítvány és a Girl Effect arra is felhívja az érintett iparágakat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket és segítsenek e korlátok lebontásában.

Képünk forrása: Unsplash/Benjamin Sow.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Xenador, 2018.10.14 15:20

Nahát, hogy pont a Vodafon érzi humanitárius kötelességének, hogy harcba szálljon az elnyomott nők gyakoribb mobilhasználatáért... Legalább álcázhatta volna magát, az illem kedvéért, hogy valami látszatalapítványt tol maga elé. Mert ez így kissé gusztustalanra sikerült.

Mellesleg: van valami feltérképezett oka annak, hogy nálunk a buszokon és járdákon feltűnő többségben vannak a fiatal nők azok között, akik elmélyülten és szaporán lapozzák az érdektelen megosztások tömegét, némelyikre pedig bepötyögnek egy pár karakternyi, nyilván nagyon tartalmas és elhagyhatatlan választ, majd lapoznak tovább?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html