Azután, hogy a Vodafone tavaly piacra dobta a Kid Gyerekórát, amely a telekommunikációs piacon az első, teljes körű szolgáltatást kínáló lakossági IoT termék volt, most a Senior Okosórával egészíti ki az okoseszköz-portfólióját - mondta Carra Anita, a Vodafone lakossági szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettes.

A Vodafone által kínált okosóra funkciói és a viselő személy adatai Private Sentinel web- és mobilapplikáción keresztül egyaránt elérhetők. A mobilalkalmazáson keresztül követhető az óra töltöttségi szintje, a viselő aktuális tartózkodási helye, a mért lépések száma, indítható vérnyomás- és pulzusmérés, valamint ellenőrizhetők az evvel kapcsolatos legutóbbi adatok is. Ezen kívül az előzetesen beállított számra hívások indíthatók, valamint vészhelyzetben vagy az előre kijelölt biztonsági zóna elhagyása esetén az óra értesítést küld az alkalmazás használójának, az órán lévő SOS gomb segítségével pedig vészjelzés is indítható, így az óra viselője szükség esetén azonnal értesítheti hozzátartozóját - derül ki a Vodafone közleményéből.

A webes felületen keresztül állítóható be a biztonsági zóna, valamint a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámok és e-mail címek. Az SOS gomb hosszú megnyomására az eszköz 3 darab telefonszámra küld 1 SMS-t, valamint 10 darab e-mailcímre küld 1 e-mailt az előre megadott szöveggel. Mindemellett az okosóra riasztáskor egy előre megadott telefonszámot automatikusan is felhív, így vészhelyzet esetén biztosan célba ér az üzenet.

Kép: Vodafone Magyarország

A Vodafone azonban közleményében felhívja a figyelmet, hogy a Senior Okosóra nem orvostechnikai eszköz, az általa mért adatok csupán tájékoztató jellegű információt adnak.

A kifejezetten időseknek szánt IoT óra különböző csomagokon belül, egy komplex tarifaszolgáltatással érhető el.