Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos szerint fontos, hogy az EU fogyasztói megfizethető és jó minőségű telefon- és tévészolgáltatásokhoz jussanak. A vizsgálat célja, hogy biztosítsák, hogy a Vodafone és a Liberty Global akvizíciója a csehországi, németországi, magyarországi és romániai telekommunikációs piacon a fogyasztók számára nem jár áremeléssel, kevesebb választási lehetőséggel és kevesebb innovációval a telekom- és televíziószolgáltatásokban.

Csehországban, Magyarországon és Romániában a Vodafone főleg mobilszolgáltatóként van jelen, míg a Liberty Global vezetékes telekommunikációs szolgáltatóként. Németországban a Vodafone és a Liberty koaxális kábelhálózat-üzemeltetőként van jelen, a szolgáltatásukkal lefedett terület pedig nem fedi egymást. A Vodafone viszont olyan területeken is működik, ahol a Liberty Global a kábelszolgáltatását a Deutsche Telekom xDSL hálózatán keresztül biztosítja.

Az Európai Bizottság (EB) előzetes piaci vizsgálatai a testület közleménye szerint megállapította, hogy Csehországban az összefonódással létrejövő vállalat által kínált kombinált termékek miatt önálló távközlési szolgáltatók kiszorulhatnak:

  • a mobil telekommunikációs szolgáltatások kiskereskedelmi piacáról,
  • az internetszolgáltatások kiskereskedelmi piacról,
  • a tévészolgáltatások kiskereskedelmi piacáról.

Németországban a Vodafone és a Unitymedia (a Liberty Global német leányvállalata) jelenleg egymás versenytársai a vezetékes kiskereskedelmi telekommunikációs és a kiskereskedelmi TV-szolgáltatások piacán. Az Európai Bizottság attól tart, hogy az akvizícióval a verseny megszűnne a két cég között, amelynek révén csökkenne a piaci szereplők száma, korlátozva ezzel az összeolvadó vállalatok versenyösztönző hatását arra, hogy a maradék szolgáltatók hatékonyan versenyezzenek egymással azokon a területeken, ahol a Unitymedia már szolgáltat, valamint egész Németország területén.

A bizottság úgy véli, hogy a bejelentett akvizíció a két vállalat között a következő generációs beruházások terén is véget vetne a versenynek. A tranzakció jelentősen növelné az összefonódással létrejött vállalkozás alkupozícióját a TV-szolgáltatók között, ami a bizottság szerint negatív hatással lehet ezeknek a szolgáltatóknak a versenyben maradási- és beruházási képességeire.

A vizsgálat jelenlegi szintjén a bizottság Magyarország és Románia esetében még semmilyen konkrét, az összefonódáshoz kapcsolódó versenyjogi aggályt nem állapított meg.

A bizottság a mostani részletes vizsgálatával megállapítja, hogy az összefonódással kapcsolatos kezdeti aggályai megalapozottak-e.

Az EB közleményéből kiderül, hogy a tranzakcióról az Európai Bizottságot 2018. október 19-én értesítették. A német versenyhatóság november 7-én kérte az ügy EB elé történő terjesztését, ami még folyamatban van. A bizottságnak 90 napja van arra, hogy ebben az ügyben döntsön, azaz 2019. május 2-ig van ideje. A brüsszeli testület közleményében megjegyzi, hogy a mélyreható vizsgálat indítása nem befolyásolja az ügy kimenetelét.