Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vodafone csoportszintű bevétele 10,65 milliárd euró lett a június 30-ával záruló negyedévben, a korábbi év hasonló időszakának 10,9 milliárd eurós bevételével szemben. A Vodafone szerint a társaság piaci kondíciói javultak Olaszországban, míg a robusztus Németországi növekedés részben ellensúlyozni tudta a Spanyolországban fennálló intenzív versenyhelyzetet - írta a Portfolio.hu a Reuters híre alapján.

A Vodafone mindemellett azt is bejelentette, hogy külön társaságba szervezné ki  az adótornyait - ez 10 piacon lévő 61 700 tornyot jelentene, ezek 75 százaléka a vállalat legnagyobb piacain, azaz Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban vannak. A céget a következő 18 hónapban hoznák létre, amelynek tőzsdei bevezetésére is sor kerülhet a későbbiekben. A Vodafone várakozásai szerint a cégnek az éves arányos árbevétele 1,6 milliárd euró lehet, a fő tevékenységből származó éves bevétel pedig 900 millió euró körül alakulhat. A Reuters számításai szerint ennek az eszközértéke 15 milliárd euró lehet. Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója szerint az adótornyokat üzemeltető cég 2020-ra már felállhat. A Vodafone szerint az adótornyokat tartalmazó cég kisebbségi részesedésének eladásából befolyt összeget a társaság az adósságának csökkentésére használná fel.

A Vodafone arra számít Read szerint, hogy a cég idei tisztított EBITDA-ja a 13,8-14,2 milliárd eurós sávban alakulhat, míg szabad pénzforgalma (free cash flow) a frekvenciaköltségek nélkül legalább 5,4 milliárd eurón alakulhat az idén.

A társaság bejelentését kedvezően fogadták a befektetők, a Vodafone árfolyama 8,7 százalékkal került feljebb péntek délelőtt.