Tavaly tavasszal derült ki, hogy egy adatbetörés után a Facebooktól kiszivárogott több mint félmilliárd ember telefonszáma. Az anyavállalathoz (Meta) tartozó WhatsApp alkalmazást érintette az incidens, melyben 84 ország 487 millió felhasználójának telefonszáma volt érintett.

Pár nappal később újabb adatlopás történt, a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózataként működő LinkedIntől szivárgott ki több százmillió felhasználói adat. Nem kellett sok időnek eltelnie, és már a hackerek dark webes fórumokon árulták az adatokat. A WhatsApp-adatbázis nemrégiben frissült, és kiderült, hogy magyarok telefonszámait is árulják a hackerfórumon – olvasható a CyberNews szakportálon. 

A CyberNews gyűjtése szerint 377 ezer magyar felhasználó telefonszáma érintett.

A kiszivárgott telefonszámokat marketingcélokra, adathalászatra és csalásra is lehetett felhasználni. Nem ez az első adatszivárgási botrány a Facebook és az Instagram anyavállalatának történetében, ráadásul a céget gyakran bírálják amiatt, hogy engedi harmadik feleknek az adatok gyűjtését. Az adatbázist áruló személy kérésre megosztotta az adatok egy mintáját a Cybernews elemzőivel, akik megállapították, hogy az adatok ténylegesen aktív WhatsAppos felhasználókhoz tartoznak. Az eladó nem részletezte, hogyan jutott hozzá az adatbázishoz, de valószínűleg illegális módszerekkel tette.