Józsefváros még 2017 nyarán döntött úgy, hogy ingyenes wifi-pontokat telepít a kerületben, méghozzá úgy, hogy a helyszíneket a lakosokkal együtt választják ki.

A kerület honlapján most azonban azt lehet olvasni, hogy a pontokat leszerelték, február 26-tól már nem lehetett rájuk csatlakozni. Az intézkedés egyik indoka a szűkös költségvetés - a VIII. kerület ellenzéki vezetésű, így a kormánytól aligha várnak segítséget -, a másik pedig, hogy a 2020-as kihasználtság nem volt magas. Persze 2020 nem volt szokványos év, nem voltak turisták a fővárosban és a helyiek is inkább otthon ültek.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mennyire éri meg kiépíteni ingyenes wifi-hotspotokat olyan frekventált területeken, mint amilyenek a belső pesti kerületek. Vajon mennyire keresik a turisták ezeket a pontokat, mikor szinte minden telefon-előfizetéshez több gigabájtnyi adatforgalom tartozik és az unión belül ugyanolyan feltételekkel internetezhetnek, mint otthon. A VIII. kerületi lakások többségében is van internet-előfizetés, nem túl életszerű, hogy tömegek gyűljenek az ingyenes pontok mellett.

Más a helyzet a szegényebb falvakban, ahol az internet nem olyan természetes, mint Budapesten.

Éppen ezért indította el az EU a WiFi4EU kezdeményezést 2018-ben és osztott ki 120 millió eurót 8 ezer település között 2020-ig. "Az internet-hozzáférésben akkor beszélhetünk egyetemes előnyökről, ha a lehetőséggel lakóhelyétől és anyagi helyzetétől függetlenül minden polgár élhet" - indokolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke a program elindítását.

A települések egységesen 15 ezer euró összegű vóchert nyerhettek a pályázaton, amiből ki kell építeniük és működtetniük az ingyenes hálózatot. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek, nincsenek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk.

A pályázaton sok magyar település nyert pénzt, köztük budapesti kerületek: a II., a III., a IV., a IX., a XII., a XVII. és a XXII. kerület. Nekik, függetlenül a kihasználtságtól, legalább 3 éven keresztül működtetniük kell a pontokat, miután kiépítették azokat.

Az érdeklődés egyébként egész Európában óriási a program iránt, már közel 30 ezer település regisztrált, hogy igényt tart a 15 ezer eurós támogatásra. Eddig 4 kiírásról döntöttek, újabbat egyelőre nem hirdettek.