A Forbes magazin egy nemrégiben megjelent cikke szerint a Xiaomi Redmi Note 8 is személyes információkat tárolhat a felhasználókról, melyeket ezután kínai szerverekre továbbít - írja a PC World, amely idézi is Gabi Cirling kiberbiztonsági kutatót.

A szakértő szerint a készülékek olyan információkat rögzítenek a felhasználókról, mint hogy milyen honlapokat látogattak meg a Xiaomi gyári böngészőjével, milyen hírekre kattintottak a telefon beépített hírolvasó alkalmazásával és milyen mappákat nyitottak meg.

Önmagában ez az adatgyűjtés nem újszerű, a probléma az, hogy ezt a telefon nem anonimizáltan teszi, hanem beazonosíthatók maradnak az emberek. Ráadásul a begyűjtött adatokat egy kínai cégóriás, az Alibaba szervereire továbbítja a telefon, melyeket a Xiaomi bérel. A társaság ezzel kapcsolatban csak azt közölte, hogy felhasználóik adatainak védelme elsődleges fontosságú a számukra, és minden adatvédelemre vonatkozó szabályozást betartanak. A Xiaomi az elmúlt években egyre jobban feltört, de tavaly év végén már csökkent a kereslet a kínai gyártó készülékei iránt.

A kiberbiztonsági szakértő szerint felvetett probléma a magyar mobilosokat is érintheti. A kínai mobiltelefon-gyártó a korábbi években a különböző szakboltokban árulta a telefonjait Magyarországon, de tavaly ősszel a mobilszolgáltatókkal is szorosabbá tette az együttműködést. ennek keretében a Telekom, a Telenor és a Vodafone-nál is megjelentek a Xiaomi telefonok, köztük a szóban forgó Redmi Note 8.