Az indiai Végrehajtási Igazgatóság a Xiaomi kínai vállalat üzleti gyakorlatát vizsgálta az ország devizatörvényeinek feltételezett megsértése miatt. A vizsgálat alapján a gazdasági bűnözés elleni hivatal közölte, hogy lefoglalta a Xiaomi Technology India Private Limited bankszámlájának eszközeit, miután megállapította, hogy a cég 55,5 milliárd rúpia devizaegyenértékét utalta át három külföldi székhelyű szervezetnek, köztük a Xiaomi csoport egyik szervezetének, "jogdíjfizetésnek álcázva". Összesen 725 millió dollárt (260 milliárd forintot) inkasszóztak – írja a Reuters.

"Ilyen hatalmas összegeket jogdíj címén a kínai anyavállalatok utasítására utaltak át" - közölte az igazgatóság, amely szerint súlyos törvényszegésről van szó. 

A Xiaomi egy később, szombaton kiadott közleményében azt mondta, hogy betartja az indiai törvényeket, és állítják, hogy a jogdíjfizetései és a banknak tett nyilatkozatai mind törvényesek és valósak voltak.

"Ezek a jogdíjfizetések, amelyeket a Xiaomi India teljesített, az indiai verziójú termékeinkben használt, licencelt technológiákra és szellemi tulajdonjogokra vonatkoztak ... elkötelezettek vagyunk a kormányzati hatóságokkal való szoros együttműködés mellett, hogy tisztázzuk az esetleges félreértéseket" - tette hozzá a kínai vállalat. 

Az igazgatóság Xiaomi elleni fellépése jelzi a kínai okostelefon-gyártó egyre szélesebb körű vizsgálatát, amelynek indiai irodáján decemberben razziát tartottak egy állítólagos jövedelemadó-csalás miatti külön vizsgálat során. Néhány más kínai okostelefon-gyártó cégnél is házkutatást tartottak a helyi hatóságok. 

A Reuters április 12-én jelentette, hogy a Xiaomi korábbi indiai vezetőjét, Manu Kumar Jaint az igazgatóság vizsgálatának részeként beidézték kihallgatásra.

Jain, aki jelenleg a Xiaomi globális alelnöke Dubajban, a hónap elején jelent meg a nyomozók előtt. Az indiai Végrehajtási Igazgatóság a külföldi finanszírozás, a részvénytulajdonlás és a finanszírozási minták, a pénzügyi kimutatások és az üzletet vezető kulcsfontosságú vezetők adatainak részleteit is kérte a vállalattól.

A Xiaomi a Counterpoint Research szerint 2021-ben 24 százalékos piaci részesedéssel India vezető okostelefon-értékesítője volt. A dél-koreai Samsung volt a második 19 százalékos részesedéssel.

A kínai mobilgyártót nemcsak Indiában, de Tajvanon és Litvániában is vizsgálják.