A Xiaomi kínai elektronikai gyártó 900 alkalmazottat, azaz a munkaerő közel 3 százalékát bocsátotta el, mivel a bevételek két egymást követő negyedévben tovább csökkentek, és a kínai gazdaság körülményei is romlanak – írják helyi források.

A Xiaomi az első negyedévben a kínai gazdaság lassulása közepette először könyvelhetett el negyedéves bevételcsökkenést.

Kína legnagyobb okostelefon-gyártója pénteken arról számolt be, hogy második negyedéves nettó profitja 83 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest a gyengébb okostelefon-értékesítések miatt. A cég a globális makrogazdasági turbulenciáknak és a Covid-19 újjáéledésének tulajdonítja a pangást. A kínai elektronikai gyártó nettó profitja a negyedév során 1,39 milliárd jüanra (204,80 millió dollár) csökkent a tavalyi év azonos negyedévének 8,7 milliárd jüanjáról.

"A kínai piacon a világjárvány újraéledt, így ennek következtében a kereslet gyenge volt" - mondta Wang Xiang, a Xiaomi elnöke.

A kínai gazdaság júliusban váratlanul lelassult, mivel a világ második legnagyobb gazdaságát visszafogja a továbbra is rendkívül szigorú járványkontroll.

A kínai okostelefon-gyártó emellett szabályozási és adózási kérdésekkel is szembesül egyik legnagyobb piacán, Indiában.

Az indiai kormány vizsgálja a kínai okostelefon-gyártók, például az Oppo Mobiles, a Vivo India és a Xiaomi állítólagos adócsalását, amiben már hatósági idézéseket is kézbesítettek.