A kulcsok hozzáférést biztosíthatnak a Yandex rendszerében használt felhasználói jelszavakhoz. Egy hasonló FSZB-igény elutasítása miatt az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor tavaly sikertelen kísérletet tett a Telegram üzenetküldő szolgáltató oroszországi hozzáférhetőségének blokkolására.

A Yandex (Jandeksz) vállalat Jandeksz.Pocsta (URL: mail.yandex.ru) és Jandeksz.Gyiszk (URL: disk.yandex.ru) néven szerepel az "információterjesztést szervező" cégek oroszországi nyilvántartásában. A listázott cégektől az FSZB a 2016-ban meghozott, úgynevezett Jarovaja-törvény értelmében biztonsági okokból elkérheti az általuk fogadott, továbbított, kézbesített vagy feldolgozott értesülések dekódolásához szükséges információt.

Az orosz IT-piacon és a Yandexnél a napilap értesülései szerint úgy vélekednek, hogy az FSZB a felhasználónév és jelszó megfejtéséhez elvezető kapcsolatkód kikövetelésével túlságosan tágan értelmezi a Jarovaja-törvényt.

Az ismerkedésre szakosodott Tinder szolgáltatót egyébként hétfői sajtóértesülések szerint arra kötelezte a Roszkomnadzor, hogy fél évig tárolja az orosz felhasználók üzeneteit, és szükség esetén a hatóságok kérésére szolgáltassa ki őket.

A Tinder szóvivője kedden az mondta a Kommerszant című lapnak, hogy a cég tulajdonosa, a Match Group minden szükséges céginformációt megadott a Roszkomnadzornak ahhoz, hogy felvegyék az információterjesztés-szervezői nyilvántartásba, de az átadott információk nem tartalmazzák a felhasználók adatait.