Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

- Az 5G-ről még sokan ma sem tudják, hogy pontosan micsoda és miért jó ennek a technológiának a megjelenése.

- A mobiltávközlésben körülbelül 10 évente jelennek meg új technológiák, ezt már a 90-es évek kezdete óta látjuk. Az utolsó nagy mérföldkő a 4G megjelenése volt, amely minden elemében egy adatkapcsolt hálózatot jelentett. A nemrég megjelent 5G-t négy tulajdonság különbözteti meg elődjétől

Az előfizetők által már most látható tulajdonság, hogy lényegesen magasabb le- és feltöltési sebességet lehet vele elérni. Ez részben köszönhető magának a technológiának, részben az új frekvenciáknak részben pedig a használt antennarendszereknek.

- E sebességbeli különbségnek van jelentősége a hétköznapi használat során?

- Mobilozás közben a legtöbb esetben valóban nincs, ha viszont otthoni körülmények között netezünk, egy 80 colos, 4K televízión keresztül streamelek valamit, akkor van. Utóbbit a 4G nem tudja kiszolgálni, főleg akkor, ha mindezt több ember szeretné párhuzamosan csinálni egy bázisállomás környékén. Egy állomás 10 Gbit/másodperces sebességre is képes, ez természetesen több ügyfél között oszlik meg, de egy ügyfél is érzékelhet akár 1Gbit/s sebességet. Emellett az 5G-n a feltöltés is gyorsabb, mint 4G-n, ez utóbbinak a tipikus gyengesége.

Az 5G másik nagy előnye a sebesség mellett az egy bázisállomásra rákapcsolható eszközök száma, amely milliós nagyságrendű, gyakorlatilag korlátlan. Ennek jelenleg még nincs nagy jelentősége, de amikor nem csak a szórakoztatóelektronikai eszközök, hanem hűtők, porszívók, fűnyírók, egészségügyi eszközök, stb is tömegesen kapcsolódnak a hálózatra, akkor majd lesz.

Az 5G harmadik nagy előnye a rendkívül rövid válaszidő. A 3G esetében ez 80-100 milliszekundum, 4G-nél 20, az 5G-nél pedig 1-2ms lesz. Ennek pl. egy teljesen automatizált gyárban vagy egymással kommunikáló önvezető autóknál lesz jelentősége, de az online, többszereplős játékoknál már ma is számít.

Koller György (Forrás: Yettel)

A negyedik új tulajdonsága az 5G-nek, hogy privát hálózatokat tudunk építeni, vagyis egy kiemelt ügyfélnek, vagy egy kiemelt feladatra le tudjuk határolni a hálózat egy részét, amelyet nem befolyásol a többiek adatforgalma. Erre a 4G szintén nem képes.

- Mi az, amit jelenleg a szolgáltatók ebből ki tudnak használni?

- Egyelőre az első új tulajdonságot, vagyis a sebességet. Ezt vezette be a Yettel május elején OtthonNet Pro néven. Ez az internetszolgáltatás az 5G egy főre jutó akár 1 Gbit/másodperces sebességét használja ki és éppen ez teszi lehetővé azt, hogy versenyezzünk a vezetékes nettel. Ennek a neve „fix wireless access” vagyis fix érzetet nyújtunk vezeték nélkül. És egyben ez az első publikus lakossági kereskedelmi szolgáltatás Magyarországon, ami kifejezetten 5G-re épül, azért jöhetett létre, mert van 5G. Ez jelentős mérföldkő a hazai távközlésben, nagyon büszkék vagyunk rá.

Az akár 1 Gbps eléréshez biztosítjuk a műszaki feltételeket, de ennek elérése a megfelelő vételi adottságoktól és az internetezésre használt eszköz képességeitől is függ, ha teljesen precízen, technológiai részletekben fogalmazom: az 5G lefedettséggel rendelkező területen, megfelelő vételi adottságok mellett, az általunk kínált ZTE MC7010 modemmel, a modem belső tápegységére CAT6 UTP kábellel csatlakoztatott, 2.5 GbE LAN interfésszel rendelkező számítógép igénybevételével érhető el.

- Ezek szerint minden bázisállomás mellett, amelyet 5G-re fejlesztenek elérhető lesz ez a szolgáltatás. Milyen ütemben zajlik ez?

- Fejlesztések, optimalizálások folyamatosan vannak, de minden technológiaváltáskor a teljes hálózatot modernizálni kell., A technológiaváltás miatti teljes hálózatmodernizációt pedig tavaly elkezdtük és év végére a hálózat felén el is végezzük ezt a „felokosítást”.

- Ez egyelőre csak a nagyobb városokat jelenti?

- Nem feltétlenül, például a Balaton környékére már tavaly megérkeztünk az 5G-vel. Van egy modernizációs ütemtervünk, de ha ezen kívül jelentkezik rá igény és kivitelezhető, ott elvégezzük a szükséges modernizációt.Van olyan kistelepülés Magyarországon, ahol nincs vezetékes szolgáltatás, ott például remek megoldás lehet az 5G alapú otthoni net.

Azt tudni kell, hogy a modernizáció nem csak az állomások felokosítását jelenti. Nagyon leegyszerűsítve, van a rádiós hálózat, amellyel az ügyfél van kapcsolatban, van egy átviteltechnikai hálózat, ami a bázisállomásokat köti össze a maghálózattal és van a maghálózat, amelyet „agynak” is nevezhetünk. Ahhoz, hogy egy szolgáltató egy új technológiát bevezessen, a hálózat valamennyi elemét modernizálni kell.

- Milyen eszközök szükségesek az új 5G-s internetszolgáltatáshoz a háztartásokban?

- Az ügyfél a lefedettségének függvényében kap egy kül- vagy beltéri egységet, amivel rácsatlakozik a hálózatra. A beltéri egység lehet maga az 5G-s wi-fi router, viszont, ha az elvárt minőséget kültéri egység (kültérre szerelt vagy ablakra tapasztott antenna) segítségével érhetjük el, ilyen eszközt telepítünk és ez végződik a lakásban egy wi-fi routerben. Helyszíne válogatja, hogy például az erkélyre rögzítjük-e vagy annyira erős a jel, hogy tapadókorongokkal az ablaküvegre is fel lehet tapasztani.

- Ez a rendszer hordózható? Vagyis az ügyfél elviheti a szintén 5G-lefedettséggel bíró nyaralójába?

- Nem hordozható, de nem a vezeték miatt nem mozdítható, hanem mert a vállalt szolgáltatásminőség egy-egy településhez, sőt konkrét házhoz, lakáshoz van allokálva.. A telepítést szakemberek végzik, akik a konkrét helyszínen méréseket végeznek és ezután telepítik a helyszínhez megfelelő eszközöket (bel- vagy kültéri egységet). Arról nem beszélve, hogy a kültéri egység már egy komplex eszköz, amit bonyolult lenne csak úgy leszerelni és elvinni.

- Ha fejlődik az 5G-hálózat Magyarországon, akkor sem lehet ez később hordozható?

- Ezt majd meglátjuk, de figyelembe kell venni, hogy ez egy szakemberek által előkészített és telepített szolgáltatás, hogy a megfelelő szolgáltatásminőséget tudja nyújtani. Ha az a cél, hogy ezt egyénileg mozgathassa más területre az előfizető, akkor biztosítani kell annak technológiai körülményeit, és az előfizetőnek is a megfelelő szaktudással kell rendelkeznie ehhez.

Ebből a szempontból erre vezetékes megoldások versenytársaként kell tekinteni, a szolgáltatás árazása is a vezetékes szolgáltatások szintjén mozog, –most ha 12 havi hűséget vállal az előfizető, akkor az első 6 hónapban díjmentesen kipróbálható, és ha valaki ezidő alatt visszamondja, akkor csak a telepítés költségét szükséges megtéríteni, az addig igénybe vett szolgáltatás díját nem - és adatmennyiség tekintetében ugyanúgy korlátlan, mint amit már az elmúlt időszakban megszokhattunk, a hagyományos szolgáltatásoktól.

- Nemrég megjelent egy jelentés arról, hogy Magyarországon az 5G-vel ellátott területek aránya régiós szinten a legrosszabb és a fejlesztések is lassan haladnak.

- Azt határozottan cáfolom, hogy a fejlesztések lassan haladnának. A lefedettség növekedése a frekvencia sajátosságai miatt nem olyan mint 900 MHz-n. Itt egy 3500-3700 MHz-s sávot használunk, amelynek a hullámterjedése lényegesen rosszabb, mint a 900-é. Vagyis egy bázisállomás nem tud „kinyúlni” 10 kilométerre, csak 500-1000 méterre, cserébe elképesztő sebességet képes biztosítani

A 3700 MHz-en modernizált 300 fölötti állomásunk közel nem nyújt akkora lefedettséget, mintha ezt alacsonyabb frekvencián üzemeltetnénk, ugyanakkor lényegesen nagyobb sebességet érhetünk el így.

- Jelent ebben valamit a 3G lekapcsolása?

- A Yettel Baranya megyében és a Balaton körül már lekapcsolta a 3G-t, ezek előkészítő lépések voltak az országos programhoz, ugyanis júliusban lekapcsoljuk a szolgáltatást a teljes 900 MHz-es sávon országszerte, jövőre pedig 2100 MHz-enl is.

A 3G-ről már a megjelenése pillanatában lehetett tudni, hogy egy átmeneti megoldás lesz. A piacnak nem volt türelme, hogy megvárja a 4G-t, ezért kellett egy adatkapcsolt megoldás.

A 2G (GSM) megmarad a telefonálásra, vagyis visszalépést senki sem fog érezni a 3G lekapcsolásával. Mivel pedig a 4G lefedettsége – a Yettelnél biztosan – jobb mint a 3G-é, ezért az internetszolgáltatásban sem lesznek lényeges kimaradások. Probléma olyan területeken lehet, amelyeket a 3G „jobban lát”, de ez marginális.

Azok a felhasználók, akiknek maximum 3G-képes telefonjuk van és jellemzően nagyon keveset interneteznek most akciók keretében tudnak készüléket váltan, de nem csak mi, hanem a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) is folyamatosan kommunikál erről, támogatást biztosít a készülékcseréhez. Hozzátenném, hogy kifejezetten üdvözöljük, hogy a Hatóság ilyen jelentős szerepet vállalt ebben, összességében a felhasználók, emberek előnyére váló technológiaváltásban.

- Egy kicsi ellépve a technológiáktól, lesz valaha 100 százalékos mobilhálózati lefedettség Magyarországon?

- 100 százalék sohasem lesz. Mondom ezt úgy, hogy a magyar lefedettség világviszonylatban is nagyon magas, de mindig lesznek olyan dimbes-dombos, erdős területek, ahol nem lesz szolgáltatás. Banálisnak tűnhet, de racionálisan megnézve ez sok területen nemcsak rentabilitás kérdése, hanem már csak a helyi áramellátás hiánya miatt is így lesz.