Az operációs rendszerek és az alkalmazások meghízásával már az okostelefonok manapság elterjedt 128 GB-os alap tárhelye is sokaknak szűkös lehet, így a felhasználónak érdemes folyamatosan szemmel tartania a felszabadítható megabájtokat.

Aki például előfizetett a YouTube Premiumra, a szolgáltatás egyik kényelminek szánt funkciója jelentős méretű helyét terhelheti le a készülékén, ám szerencsére könnyedén meg lehet szabadulni tőle – írja a PCWorld.

Egész pontosan a Smart downloads-ról, vagyis az okos letöltésekről van szó, aminek az a lényege, hogy a YouTube app Wi-Fi kapcsolat használata esetén automatikusan letölti azokat a videókat, amelyekről az algoritmus úgy véli, hogy meg fogjuk nézni őket, függetlenül attól, hogy tényleg érdekel-e minket az adott tartalom.

A szabadulás módja

Jó hír, hogy több módon is lehet ellene tenni. A legegyszerűbb a teljes kikapcsolás, amihez a YouTube alkalmazás „Könyvtár” menüpontjába kell navigálni, majd átváltani a „Letöltésekre”, a fenti három ponttal jelzett legördülő listából pedig kiválasztani a „Beállítások” lehetőséget. Az így felugró „Háttérbeli lejátszás és letöltés” almenüben van az okos letöltésekért felelős csúszka, amely egyetlen érintéssel deaktiválható.

Aki viszont inkább igényt tartana a funkcióra, de nagyobb irányítást gyakorolna felette, az a csúszka alatti „Okos letöltések beállítása” menüpontban megadhatja, hogy legfeljebb mekkora helyet foglalhatnak el a letöltött videók, valamint a spórolás érdekében gyengébbre állíthatja azok minőségét.