A YouTube kiterjeszti a már meglévő szabályait az étkezési zavarokkal kapcsolatos tartalmakra is: letiltják a betegséget dicsőítő vagy népszerűsítő videókat – jelentette be a Google tulajdonában lévő streaming platform egy blogbejegyzésben.

Az olyan étkezési zavarokról szóló tartalmak, mint például az evés utáni purgálás, a súlyos kalóriaszűkítés és az étkezési zavarokon alapuló, testsúllyal kapcsolatos zaklatás szintén tilos lesz.

YouTube közölte, hogy a videók letiltásáról szóló döntésnél figyelembe veszi a kontextust, és bizonyos korlátozásokkal továbbra is engedélyezi az étkezési zavarokkal kapcsolatos, de edukációs célú tartalmakat, azonban a platform korlátozhatja, hogy milyen korosztály számára lesznek elérhetőek.

Engedélyezett tartalomnak számít tehát, ha egy youtuber bemutatja az étkezési zavarokkal kapcsolatos múltbeli tapasztalatait és a betegséggel járó megszokott viselkedésformákat, de hasznos információkkal látja el a nézőt a felépüléshez, és bátorítja a segítségkérésre.

Ezen túlmenően az étkezési zavarokról szóló tájékoztató videók alatt egy krízisforrás-panel is szerepel majd, amely mentális egészségügyi segítséghez való hozzáférést tartalmaz a betegséggel küzdő nézők számára. A blogban Garth Graham, a YouTube Health igazgatója azt írja:

Mivel az emberek egyedi tapasztalatokkal érkeznek a platformunkra, ugyanaz a tartalom különböző módon hathat rájuk. Egy videó, amely egy alkotó étkezési zavarból való felépülési útjáról szól, segíthet egy olyan alapvető beszélgetés elindításában, amelytől kevésbé érzik magukat egyedül, mások számára azonban a visszaesés kiváltó oka is lehet.

Hozzátette, hogy a következő hetekben világszerte bevezetik az új irányelvet, valamint emberi és automatikus moderációt is alkalmaznak majd a videók és kontextusuk felülvizsgálatára.

Miért van szükség erre?

A YouTube új szabályai egy olyan időszakban jönnek, amikor a közösségi médiaplatformok egyre nagyobb vizsgálatnak vannak kitéve a jogalkotók részéről – számolt be a Forbes.

2021-ben a Wall Street Journal egy oknyomozó riportot tett közzé, amely szerint a Facebook tisztában volt azzal, hogy a platform káros hatással van a tizenéves felhasználók, különösen a fiatal lányok mentális egészségére. Az Instagram is belefutott egy ilyen fajta ellenőrzésbe:

Richard Blumenthal szenátor irodája létrehozott egy hamis profilt, amellyel egy 13 éves lánynak adta ki magát, és megállapította, hogy a platform olyan tartalmakat ajánlott, amelyek dicsőítik az étkezési zavarokat, valamint az önkárosítást.

A fiatalabb felhasználóknak kínált TikTok-tartalmak is különösen károsnak bizonyultak a gyerekek mentális egészségére: Mike Gallagher, a képviselőház Kínával foglalkozó különbizottságának elnöke nemrégiben a tizenévesek „digitális fentaniljaként” emlegette a videómegosztó alkalmazást.

A YouTube-ot is érte már hasonló vizsgálat: Blumenthal szenátor megjegyezte, hogy az irodája által létrehozott fiókban könnyen lehetett extrém fogyókúráról és étkezési zavarokról szóló videókat találni, majd hasonló videókra vonatkozó ajánlásokat is kapott.

Nem csak a soványság lehet intő jel

A modern, rohanó világban drámai módon sokasodnak a különféle táplálkozási zavarok. Az evési rendellenességek minden nemű, korú, etnikumú, testalkatú és testsúlyú személyt érinthetnek, de gyakoribbak a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél. Az evészavarok súlyos mentális állapotot jeleznek, és különféle egészségügyi szövődmények, valamint az öngyilkosság fokozott kockázatával járnak.

– írja az Egészségvonal