Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A YouTube szabályainak nagyszabású átalakítása azért vált szükségessé, mert a videomegosztót bírálatok érték, hogy gyűlöletbeszédnek és zaklatásnak biztosít teret - írja a Reuters.

Az új szabályok tiltják az olyan videókat, amelyek "azt sugallják, hogy egy csoport felsőbbrendű, és ezzel igazolja a társadalmi kirekesztést, valamint a hátrányos megkülönböztetést olyan tulajdonságok alapján, mint életkor, nem, faj, kaszt, vallás, szexuális irányultság vagy veterán státusz".

Az Alphabet anyavállalathoz tartozó - Google tulajdonában lévő - YouTube szóvivője közölte azt is, hogy bezárja azoknak a videokészítőknek a felhasználói fiókjait, akik ismételten feszegetik a vállalat gyűlöletbeszédre vonatkozó előírásainak korlátait anélkül, hogy megsértenék a szabályokat.

A YouTube egy blogbejegyzésben elismerte, hogy az új szabályozás akadályozhatja az ilyen videókat kereső kutatókat, akik a szélsőségeket akarják megérteni, hogy "ezzel harcolhassanak ellenük". A szigorított előírások egyben bosszúságot okozhatnak a szólásszabadság hívei számára, akik szerint nem szabadna cenzúrázni a gyűlöletbeszédet.

Jonathan Greenblatt, az antiszemitizmust kutató Rágalmazás Elleni Liga vezetője közölte, hogy ő maga is hozzájárult a YouTube szabályzatának megváltoztatásához. "Bár ez fontos előrelépés, önmagában azonban elégtelen, és további intézkedésekre lesz szükség a YouTube-nál és más számítástechnikai cégeknél, hogy megfelelő választ adhassunk az internetes gyűlöletkeltés és szélsőségek veszélyére" - hangsúlyozta.