Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A YouTube pénteken több mint 1 millió veszélyes, vagy hamis a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztató, valótlan információkat tartalmazó videót távolított el, köztük olyanokat, amelyek hamis gyógymódokat és 2021 februárjában kezdődő hoax állításokat tartalmaztak - közölte a Google tulajdonában lévő videoplatform termékigazgatója, Neal Mohan a blogbejegyzésében.

Tájékoztatása szerint a YouTube minden egyes negyedévben körülbelül 10 millió videót távolít el. A legtöbb olyan, amely általában még a 10 megtekintést sem érte el. Az ügyvezető azt is hozzáteszi, hogy a "rossz tartalmak" a platformon található videók nagyon kis százalékát teszik ki: az összes megtekintésnek körülbelül csak 0,16-0,18 százaléka bizonyul a YouTube irányelveit sértő tartalomnak. A félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében a videómegosztó az Android Central szerint különböző megbízható egészségügyi szervezetek, például az amerikai járványügyi hatóság (CDC), valamint a WHO szakértői állásfoglalásaira támaszkodik.

A blogbejegyzés megjegyzi, hogy a félretájékoztatás korábban egészen marginális mennyiségű felhasználót ért el, de mostanra a főáramba került. Már nem korlátozódik az elzárt csoportokra, hanem a társadalom szinte egészére kiterjedt. Sokszor pedig villámgyorsan osztják meg ezeket a káros és valótlan tartalmakat - írja a Tech Times.

Mohan arról is írt a blogján, hogy már bármilyen téma vagy hír lehet célpontja az összeesküvés-hívőknek, álhírgyártóknak. A YouTube nagyon gyakran számol be arról, hogy gyorsan felpörögtek a félretájékoztató tartalmak a tényleges, aktuális hírek mellett. A szolgáltató megjegyzi, hogy az olyan tragikus események után, mint az erőszakos támadások, másodpercenként születnek elméletek mindenről, kezdve a lövöldöző személyazonosságától az indítékáig.

A YouTube megjegyzi, hogy csapatai továbbra is éjjel-nappal dolgoznak a rendszerük javítása érdekében, és továbbra is próbálják fejleszteni a rendszerüket. 

Magyarországon is számos álhír terjed a koronavírusról és az oltásokról. Legutóbb például a gyermekeknek beadott készítményekről terjedtek olyan sebességgel fals információk, hogy már külön figyelmeztetést kellett kiadni miattuk. Itthon sok álhír született már a vírus eredetéről, arról, hogy a háttérhatalom akarja csak ürügyként használni az egyébként veszélytelen betegséget, miközben több 30 ezer magyar ember életét vette el a Covid-19.