Már havi 100 cink-ionos akkumulátort tud gyártanai a Salient Energy kanadai cég. A gyártó szerint cink-ion akkumulátoruk ugyanúgy működik, mint a meglévő lítium-ionos tárolórendszerek, szinte azonnal képes reagálni, hogy szükség szerint tiszta energiát tároljon vagy szolgáltasson. Mivel a lítium-ionhoz hasonló teljesítményképességgel rendelkezik, jól alkalmazható rövid idejű tárolásra is, amely kifejezés olyan energiatároló rendszereket jelöl, amelyek néhány óra alatt képesek teljesen feltöltődni vagy leadni a tárolt energiát. 

"Általában a cink-ion energiatároló rendszerek ugyanúgy működnek, mint a lítium-ion, a kettő közötti fontos különbségek a költségekben, a biztonságban és az ellátási lánc bőségében vannak, szemben a teljesítménnyel. Emellett a vízalapú kémia kiküszöböli a tűzveszélyt, így biztonságos alternatívája a meglévő rendszereknek" - közölte a Salient Energy a PV-magazine-nal.

Az akkumulátor mérete 26 cm x 24 cm x 1,2 cm, súlya pedig 1,3 kilogramm. Névleges kapacitása 60 Ah, névleges feszültsége pedig 1,3 volt. A térfogati energiasűrűség 100 Wh/L, a gravimetrikus energiasűrűség pedig 60 Wh/kg. A két hétig tartó eltarthatósági idő 100 százalék, a hat hónapig tartó pedig 95 százalékos.

"Kezdetben a lakossági piacra összpontosítunk, konkrétan a nettó nullás otthonokat és energiaközösségeket fejlesztő otthonépítőket célozzuk meg" - közölte a szóvivő, aki szerint itt népszerűbbek is lehetnek, mint a lítiumos változatok, ugyanis sokkal biztonságosabb, egyáltalán nem tűzveszélyes a termékük. Már tervezik, hogy a lakóépületek mellett az ipari energiatárolásra és a hálózatra épített közüzemi méretű rendszerek felé is terjeszkednek.

A cink-ion a többi tárolási technológiához képest lemaradásban van, mivel az anódon történő reverzibilis töltést korlátozó és a katód szétesését okozó mellékreakciók kontrollálása nehézségekbe ütközik. A cink-ion azonban még mindig jó energiatárolási teljesítményre képes olcsó és bőségesen rendelkezésre álló anyagokból készül. Ez nagy előny lehet a lítium-ionos megoldásokkal szemben, amelyeknél az alapanyag nehezen hozzáférhető, emiatt pedig egyre drágább.