Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 1300 alkalmazottját bocsátja el az egyik legkedveltebb videókonferencia alkalmazás, a Zoom – írja a CNN. A létszámleépítés oka a digitális szolgáltatások iránti csökkenő kereslet.

Eric Yuan, a vállalat vezérigazgatója az alkalmazottaknak küldött levelében kifejtette, hogy a leépítések a szervezet minden részét érintik, valamint a vezérigazgató és a középvezetők fizetését is jelentősen csökkentik. A Zoom-vezérigazgató 98 százalékkal, a középvezetők pedig 20 százalékkal csökkentik béreiket 2023-ban. Eric Yuan az év végi bónuszról is lemond.

A Zoom vezérigazgatójaként és alapítójaként felelősséggel tartozom ezekért a hibákért és tetteinkért, és nem csak szavakkal, hanem saját tetteimmel is elszámoltatható vagyok

– emelte ki közleményében Eric Yuan.

A bejelentést követően 9 százalékkal növekedtek a Zoom részvényei a tőzsdén. Elemzők a vállalat részvényeinek további javulására számítanak.

A Zoom a világjárvány kiemelkedően sikeres tech vállalata lett, mivel a koronavírus miatti intézkedések következtében világszerte emberek millióinak kellett otthon maradnia. 2020 közepére a vállalat egekbe szökő bevételről számolt be.

A cég a koronavírus-járvány kezdetétől gyorsan bővíteni kezdte a létszámot, hogy a hirtelen megugró kereslethez megfelelő színvonalú működést tudjanak a Zoomnál biztosítani. Ez azonban az irodákba való visszatéréssel jelentősen lecsökkent.

Más vállalatok is leépítenek

Messze nem a Zoom az egyetlen vállalat, amely az utóbbi időben erős visszaesést tapasztal. Az Amazon 18 ezer dolgozót bocsát el, a Meta 11 ezret, míg például a Twitter közel 4 ezer munkavállalót küld el gazdasági okokra hivatkozva.

Az év eleje óta 297 technológiai vállalat közel 95 000 dolgozót bocsátott el a Layoffs.fyi webhely adatai szerint, amely 2020 márciusa óta követi nyomon a technológiai cégektől való kirúgásokat.

Ha ez a felmondási arány folytatódik, az iparág további 900 ezer munkavállalónak mondhat búcsút az idén.