A Cyber Threat Report című beszámoló szerint az idei év első 6 hónapjában világszerte 304,7 millió támadást regisztráltak, ami önmagában meghaladta a 2020 egészére mért 304,6 milliós mennyiséget. A SonicWall vezetője, Bill Conner úgy véli, hogy az elkövetők fokozódó aktivitását elsősorban a távmunkára sebtében átálló cégek védelmén tátongó lyukak okozták - olvasható a portálon.

A vállalat felmérése alapján a vizsgált időszakban az USA-ban 185, az Egyesült Királyságban pedig 144 százalékkal nőtt a zsarolóvírusos támadások száma. A probléma által leginkább érintett országok sorában őket követi Németország, Dél-Afrika és Brazília.

A SonicWall a célpontok mentén is csoportosította az akciókat, ennek alapján jóval gyakoribbá váltak a kormányzati szervek (917 százalékos növekedés), az oktatás (615%), az egészségügy (594%) és a kiskereskedelem (264%) ellen indított támadások. A vizsgálat júniusban regisztrálta a legtöbb, összesen 78,4 millió akciót.

A három legnépszerűbb zsarolószoftver a Ryuk, a Cerber és a SamSam, amelyeket együttesen a támadások 64 százalékában használtak.