A Vodafone szerdán jelentette be, hogy felvásárolja 18,4 milliárd euróért (21,8 milliárd dollár) az amerikai kábelszolgáltató Liberty Global magyar, cseh, román és német érdekeltségeit, ami történetesen a UPC magyar, cseh és román leányvállalatait, illetve a német Unitymedia kábelszolgáltatót jelenti.

A felvásárlással a Vodafone a Deutsche Telekom jelentős versenytársává lép elő Németországban, amit a DT vezérigazgatója, Timotheus Höttges nem is hagyott szó nélkül. Először "teljesen elfogadhatatlannak"nevezte a még az Európai Bizottság jóváhagyására váró ügyletet - amivel egy nyilvános szóváltást is kiprovokált a Vodafone vezérével, Vittorio Coalóval. A Bloomberg tévének ugyanis úgy vélekedett: az ügylet nem használ a telekommunikációs és a médiapiac versenyének. Ezeken a megjegyzésein később "enyhített", és inkább amellett kezdett érvelni, hogy a Deutsche Telekomra vonatkozó szabályokon kellene lazítani.

A kritikájának enyhülése mögött a Reuters szerint az állhat, hogy a tengerentúlon a hatóságok egy 26 milliárd dolláros Deutsche Telekom felvásárlást vizsgálnak, melynek célkeresztjében a Sprint áll. Ennek fényében kevéssé tűnik megalapozottnak a trösztellenes kártya kijátszása - jegyzi meg a Reuters.

Más is összevonta a szemöldökét

Németországban a Deutsche Telekom és a Vodafone mögött álló harmadik legnagyobb mobilszolgáltató, a Telefonica Deutschland vezére is felemelte a hangját és azt szorgalmazta, hogy a versenyfelügyeleti hatóságok alaposan vizsgálják meg az akvizíciót.

Világos, hogy a bejelentett tranzakció monopol helyzetet eredményezne a kábelszolgáltatások terén és de facto "duopóliumot" eredményezne a vezetékes infrastruktúra piacán Németországban - mondta Markus Haas, a Telefonica Deutschland vezérigazgatója.

A Vodafone-Liberty akvizíció azonban, ha létere is jön, akkor sem fogja elvenni a vezető szerepet sem a mobil, sem a szélessávú piacon Németországban a Deutsche Telekomtól, amelyben az államnak még mindig van 31,9 százalékos részesedése - jegyzi meg a Reuters. A német vállalatnak ugyanis 40 százalékos a piaci részesedése Németországban, a Vodafone-Libertynek (azaz Unitymediának) pedig az egyesülés után lenne 30 százalékos.

A kábeltévépiacon viszont - a Telekom érvelése szerint - tisztességtelen előnyre tenne szert a Vodafone, miután monopol helyzetbe kerülne. Amit a Deutsche Telekom ebben sérelmez, hogy vele ellentétben ezen a piacon a szolgáltatókat nem kötelezik arra, hogy harmadik fél számára tegyék hozzáférhetővé a hálózatukat.

Az erős szereplő megjelenése miatt a kábeltévépiac mintegy 150 szereplőjét -  köztük a ProSiebenSat1, az RTL, vagy az Axel Springer - tömörítő szakmai szövetség is aggodalmait fejezte ki az egyesülést illetően.

Okosan ki van ez találva

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a magyar, a román és a cseh érdekeltségeket is tartalmazó ügyletet úgy alakították ki, hogy az európai uniós szintű versenyjogi elbírálás alá essen és ne egyes országokban - adott esetben Németországban - kelljen elbírálni, növelve ezzel annak az esélyét, hogy az ügylet zöld utat kapjon a hatóságoktól. Ugyanakkor azt is valószínűsítik, hogy a Deutsche Telekom mindent megtesz majd azért, hogy megvédje pozícióját, és nem riad vissza a jogi lépésektől sem.

A Vodafone-nál viszont optimisták az ügylettel kapcsolatban, és úgy vélik, hogy az ügylettel egy erős piaci kihívót hoznak létre, amely a versenyt is és az innovációt is ösztönözni fogja, amint az iparág halad a következő generációs, 5G-s szolgáltatások felé.

A Vodafone részvényei az ügylet bejelentése hatására a londoni tőzsdén a nap végére 0,6 százalékot emelkedtek, míg a felvásárlás tárgyát képező Liberty Global papírjai 6,1 százalékot zuhantak. A Deutsche Telekom részvényei 1,4 százalékos mínuszban zárták a szerdai napot.