Az igazgatóság a 2019-es év után az előző évinél 13 százalékkal több, csaknem 70 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja, ez részvényenként 248 forint.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján az OTP csoport konszolidált korrigált adózott nyeresége a negyedik negyedévben 105,950 milliárd forint lett, ami 4 százalékkal elmarad az előző negyedévitől, és 70 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. Az éves korrigált adózott eredmény 29 százalékkal 419,052 milliárd forintra emelkedett.

A jelentésben a pénzintézet a korrigált adózott eredmény javulását azzal magyarázta, hogy az üzleti aktivitás és volumen robusztus mértékben bővült, a hatékonyság javult, mérsékelten szűkülő nettó kamatmarzs és stabil portfólió-minőség mellett. Kiemelték, hogy a csoport 2019-ben hat bankot vásárolt (Bulgáriában, Albániában, Montenegróban, Moldovában, Szerbiában és Szlovéniában).

A tranzakciók áráról a bank mindössze annyit közölt, hogy a 2017 eleje óta megvalósult tranzakciók vételára gyakorlatilag megegyezett a saját tőke könyv szerinti értékével. A konszolidált negyedéves számok már tartalmazzák a Societe Generale-tól megvásárolt szerb leánybank teljes negyedik negyedéves eredményét, a szlovén SKB Banka esetében ugyanakkor csak a mérlege került konszolidálásra, az eredménye 2020 első negyedévében jelenik meg a konszolidált beszámolóban.

Az OTP csoport mérlegfőösszege átlépte a 20 ezer milliárd forintot, éves szinten 38 százalékkal nőtt, az előző negyedévit 6 százalékkal haladta meg. A teljesítő hitelállomány éves szinten 48 százalékkal bővült (árfolyamszűrten). Ez főként az akvizícióknak köszönhető, az organikus növekedés az előző évi ütemmel megegyező mértékű, 15 százalékos volt.

A magasabb állományok a jelentés szerint ellensúlyozták a csökkenő kamatok és az élénkülő verseny, illetve szabályozási okok miatt zsugorodó kamatmarzs kamatbevételekre gyakorolt negatív hatását. A külföldi csoporttagok eredmény-hozzájárulását javította, hogy a forint az összes csoporttagi devizával szemben gyengült.

Az éves konszolidált korrigált adózott eredményből az OTP Core részesedése 180 milliárd forintról 191 milliárdra, a DSK Banké 47,3 milliárdról 67,9 milliárdra, a horvát leányé 25 milliárdról 30,7 milliárdra, az ukráné 24,4 milliárdról 35,2 milliárdra, az oroszé 16,4 milliárdról 28,1 milliárdra nőtt. A jelentés kiemeli, hogy az OTP Alapkezelő rekordnagyságú sikerdíj-bevételnek köszönhetően három és félszeresére növelte adózott eredményét, amely elérte a 15,1 milliárd forintot.

A 2019-es korrigált profiton belül a külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása az előző évi 38 százalékról 46 százalékra emelkedett.

A bankcsoport összes bevétele a 4. negyedévben 305,518 milliárd forintot tett ki, 34 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az éves bevétel 22 százalékkal 1077,727 milliárd forintra emelkedett. A működési kiadások 18, illetve 14 százalékkal bővültek. A konszolidált kiadás/bevétel mutató éves szinten 3,7 százalékponttal 52,7 százalékra mérséklődött. A működési költség/mérlegfőösszeg mutató 3,57 százalékról 3,31százalékra javult.

A kockázati kiadások a negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 23, az előző negyedévhez képest 114 százalékkal 24,891 milliárd forintra nőttek, 2019-ben 80 százalékkal 47,107 milliárd forintra emelkedtek.

A jelentés szerint a csoportszintű DPD90+ ráta (a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya) tavaly számottevően, éves alapon 2,1 százalékponttal 4,2 százalékra csökkent, ami már alacsonyabb a válság előttinél.

Az OTP csoport saját tőkéje 2019-ben 25 százalékkal 2 911 milliárd, az egy részvényre jutó saját tőke értéke 8 183 forintra nőtt.

A menedzsment alapvetően pozitív várakozásokkal tekint a 2020-as évre, azonban "az aktuális események miatt" a szokásosnál nagyobb bizonytalansággal. A 2015-ös közgyűlésen megfogalmazott 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereség (ROE) mutatóval kapcsolatos célkitűzés érvényben marad. (Tavaly a ROE 20,3, 2018-ban 18,7 százalék volt.)

Átmeneti csökkenés után a második fél évben ismét 10 százalék feletti hitelállomány-bővülést várnak. A kamatmarzsok és a kockázati költségek esetében is mérsékelt csökkenést prognosztizálnak, a működési költségeknél pedig 6 százalékos bővülést feltételeznek.

A nagy akvizíciós hullámot követően 2020-ban a tőkemegfelelés növelése és az újonnan megszerzett bankok integrációja lesz a fókuszban, de továbbra is vizsgálják értékteremtő akvizíciók megvalósításának lehetőségeit.

A bankban 5 százalékot meghaladó befolyással rendelkező tulajdonosok továbbra is a Mol, a Kafijat Zrt., az OPUS Securities SA, valamint a Groupama Csoport.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír csütörtökön 14 340 forinton zárt, 0,35 százalékkal drágult az előző nap végéhez képest. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ára 11 270 forint, a legmagasabb 15 580 forint volt, az utóbbi egyben történelmi maximuma is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!