A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) jövedelmezősége 10,9 százalék volt tavaly az egy évvel korábbi 19,9 százalékos hozam után. Az alap vagyona a múlt év végén 1300 milliárd dollár volt.

A vagyonon belül a részvények aránya 72,8 százalékra nőtt a múlt év végére az egy évvel korábbi 70,8 százalékról, a kötvényeké 26,5 százalékról 24,7 százalékra csökkent, az ingatlanoké pedig 2,7 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött.

A norvég nyugdíjalapnak a világ 74 országának csaknem 9200 cégében vannak befektetései, a világ összes részvényének mintegy 1,5 százaléka van a tulajdonában. A norvég nyugdíjalap különösen nagy részesedéssel rendelkezik olyan cégekben, mint az Apple, a Microsoft, az Alphabet (a Google anyacége), a Nestlé és az Amazon.com.

Tavaly az alap portfóliójában szereplő részvények közül a legjobb eredményt a technológiai cégek érték el, a megtérülés esetükben átlagosan 42 százalék volt.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!