Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Heti Kitekintés - 2013.11.18.

Az elmúlt hét második felében a leendő Fed-elnök nyilatkozata adott újabb lökést a tengerentúli részvényindexeknek: Janet Yellen szenátusi meghallgatása során az amerikai gazdaság élénkítése érdekében kívánatos a monetáris stiumulus folytatása; így a jelenlegi alelnök szavai nyomán a befektetők olvasatában idén nagy valószínűséggel már nem kezdődik meg a QE-program szűkítése. Míg a várhatóan jövőre tolódó 'tapering' lehetősége ismét új történelmi csúcsokra segítette a Dow Jones-t és az S&P500-at is.

Az előttünk álló héten a Fed kötvényvásárlási programjának sorsát érdemben befolyásolni képes adatsor ezúttal nem érkezik majd, azonban a héten esedékes Fed jegybankári nyilatkozatok mellett a Fed legutóbbi (okt. 29-30-i) üléséről kiadott jegyzőkönyv tartogathat majd izgalmakat a Fed által folyamatosan lebegtetett QE-program tervezett szűkítésével összefüggésben.

Az előttünk álló néhány nap egyik legfontosabb eseménye a legutóbbi Fed ülés szerdán érkező jegyzőkönyve lehet majd
Kép: Admiral Markets

További piaci érdeklődésre tarthatnak számot a szerdai kiskereskedelmi eladási statisztikák-, és a használt-lakás értékesítési adatsorok; valamint a vélhetően ismételt csökkenésről beszámoló, csütörtöki munkanélküli segélykérelmek is.

Ázsiában a befektetők a hétvégén hivatalosan is bejelentett, kínai reformintézkedéseket emészthetik majd; míg az elmúlt héten a dollárral szemben ismét a lélektani 100-as szintet áttörő jen számára a Bank of Japan csütörtöki kamatdöntése bírhat piacmozgató hatással; bár erősen valószínű, hogy a japán jegybank egyelőre kivárhat majd az újabb lazító intézkedések alkalmazásával.

Európában a vélhetően ismét hangulatjavulásról beszámoló keddi; német ZEW-, és pénteki IFO indexek szolgálhatnak iránymutatással a befektetők számára; míg a csütörtökön közzétételre kerülő előzetes, novemberi beszerzési menedzserindexekre figyelhetünk.

Devizapiaci kitekintés

Az elmúlt hét második felében a jegybankári nyilatkozatokra koncentrálhattak a devizapiacok: míg az ECB vezető közgazdásza első körben az egynapos, negatív betéti kamatláb- és jegybanki eszközvásárlások meglebegtetése után az euró gyengüléssel reagált, azonban a piaci figyelem gyorsan a Fed elnök-jelölt szenátusi meghallgatása felé fordult, amelynek során Janet Yellen szavait követő várakozások gyengítették a dollárt.
A 'galamblelkű', stimulus-párti Yellen nyilatkozata alapján, a befektetők vélekedése szerint a QE-program szűkítésére legkorábban már csupán 2014-ben kerülhetne sor.

A zöldhasú ismét gyengülni kezdett az euróval szemben a hétfőn esedékes Fed jegybankári nyilatkozatok előtt: az EURUSD kurzusa az 1,35-ös ellenállást áttörve emelkedéssel indította a hetet. A korábbi emelkedő csatorna alsó trendvonala-, valamint az 50-napos mozgóátlag által közrefogott tartomány (1,3560-1,3565) leküzdésével folytatódhatna az emelkedés, míg ismét 1,35 alá kerülve újra az 1,33-as mélypont kerülhetne a piaci érdeklődés középpontjába.

Míg az AUDUSD a zöldhasú átmeneti gyengélkedése mellett a kedvező kínai hangulatból is profitálni tudott hétfőn hajnalban, azonban a devizapárnak egyelőre nem sikerült a 0,94-es szint felett megkapaszkodnia. További érdeklődésre tarthat számot az ausztrál jegybank legutóbbi kamatdöntő üléséről kedden hajnalban publikálásra kerülő jegyzőkönyv is. Amennyiben a jegybankárok valamilyen módon ismét belecsempésznék a további monetáris lazításra (kamatcsökkentésre) tett utalást, a devizapár könnyen újra a 0,93-as támasz felé vehetné az irányt

A heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!