1 dollár alatt a Citi - visszasírják a tegnapot New Yorkban

Ismét gyengülnek az amerikai tőzsdeindexek a nyitás után csütörtökön, a kevés kedvező fejleményt bőségesen ellensúlyozzák a rossz hírek; a Citigroup sosem volt ilyen mélyen.
NAPI Online, 2009. március 5. csütörtök, 17:09
Fotó:

Az újólag feltámadt eladási kedvet a kínai élénkítési tervvel kapcsolatos csalódottság, a General Motors csődjének növekvő lehetősége és a General Electrickel kapcsolatos óvatosság táplálja. A General Electric pénzügyi ágazatának problémái, és a cég egészének esetleges leminősítése a társaság csökkenő részvényárfolyamában is megmutatkozik. Jóval nagyobb zuhanásban van a GM papírja, miután maga a cég vezetősége közölte kétségeit a folytatással kapcsolatban. A Ford is gyengülőben van.

Mindezek a rossz hírek elnyomják a kevés pozitív fejlemény hatásait, így a Wal-Mart kiskereskedelmi óriás vártnál jobb forgalmi adatai, vagy a munkaerőpiac és a gyáripari rendelésállomány előre jelzettnél kevésbé rossz indikátorai nem tudják emelkedő pályára állítani az indexeket. A többi kiskereskedelmi vállalat is kedvezőbb eredményről számolt be februárról, ám az elemzők nem felejtik el megjegyezni, hogy ebben a sosemvolt árleszállítási akcióknak igen komoly szerepe van.

A pénzügyi szektor papírjai újfent csökkenő árfolyamokat mutatnak. A Wells Fargo és a JP Morgan Chase részvényeit ezúttal a Moody's segítette lejtőre, miután romló kilátásokra figyelmeztetett a hitelintézeteknél. A Citigroup árfolyama új rekord mélységbe, 1 dollár alá esett, de a Bank of America is komoly gyengülésben van.

Némi reményt ad ugyanakkor a jövőre nézve, hogy a Reuters értesülései szerint a jövő héten a legfelsőbb politikai szinteken is napirendre kerülhet a piaci árfolyammal való kiértékelés szabályainak módosítása. Vélemények szerint ezek is közrejátszottak a pénzügyi szektor problémáinak súlyosbodásában, ezért hamarosan a képviselőház szakbizottsága is tárgyal az ügyről.

Míg szerdán a Wall Street bizakodását nagyban táplálta a kínaiaktól várt újabb óriási gazdaságélénkítő terv, egy nappal később már némi csalódottsággal kellett tudomásul vennie a brókereknek, hogy az ázsiai ország politikai vezetése nem egy új, hanem egy korábban már bejelentett csomagra utalt szerdai megnyilvánulásaival.


Mindez az olaj és az arany árában is megmutatkozott: a fekete arany ára ismét csökkent, a sárga nemesfémé pedig némileg emelkedett csütörtökön a tengerentúlon. Az energia- és nyersanyagcégek is hamar "ledolgozták" előző napi drágulásukat, így az Exxon, a Chevron és az Alcoa is. A nyitás után másfél órával a Dow Jones 2,3, a Nasdaq 2,2, az S&P 500 index pedig 2,6 százalékkal gyengül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK