Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.


A megismételt közgyűlésen a részvényesek 39,8 százalékos szavazati aránnyal képviseltették magukat. Idén a Rába vezetője lassú kilábalásra számít a világgazdaságban, a haszonjármű piac Amerikából kiindulva két számjegyű növekedést is elérhet. A mezőgazdasági gépek piacán a tavalyi jó teljesítmény megismétlődése valószínű, s úgy tűnik, az erős amerikai piachoz idén már Európa is csatlakozik. Várhatóan az orosz és FÁK piacokon folytatódik a tömegközlekedés modernizációja és a járműállomány cseréje, ez az elnökválasztás közeledte miatt is valószínű, hiszen ennek a piacnak a ciklikusságára ez nagy hatással van.

Az alkatrész üzletágban továbbra sem várható áttörés - mondta a vezérigazgató, az üzletágtól a tavalyi teljesítmény megismétlődésére lehet számítani. A sárvári gyár kikerült a veszélyzónából, sikerült stabilizálni működését és az idei évben két számjegyű növekedést is produkálhat, s ezzel az alkatrész üzletág húzóerejévé válhat. A jármű üzletágban nagy várakozással tekint a cég a kormány által meghirdetett programra a közúti tömegközlekedés modernizációjára vonatkozóan.

A devizaárfolyamok fedezésére alapvetően két eszközt alkalmaz jelenleg a cég - folytatta a kitekintést Pintér.

Az Egyesült Államokon kívüli exportszállítások esetében euróban igyekszik megállapodni vevőivel. Fedezeti ügyleteket egyelőre nem kötött a cég, azonban a szigorúbbá vált hedge politika keretein belül erre sor kerülhet.

A társaság tevékenységét a következő években az ősszel elfogadott és bemutatott "Fókuszált növekedés" stratégiája című program fogja meghatározni - mondta Pintér.

A közgyűlés közel egyhangúan elfogadta a tavalyi évről szóló jelentéseket és azt, hogy a gépipari cég ezúttal se fizessen osztalékot. Az egyedi, magyar számviteli törvény szerinti készült beszámolóban a cég tavalyi eredménye 2,9 milliárd forint nyereség, míg a nemzetközi szabványok szerint készült, tőzsdei szempontból fontosabb konszolidált beszámoló szerint 859 millió forintra rúgott a veszteség.

A közgyűlés ismét felhatalmazta a Rába igazgatóságát, hogy sajátrészvény vásárlásokra adjon megbízást. Ennek célja a határozat szövege szerint lehet árfolyam karbantartás, a stratégiai célok
megvalósítása, vagy az  részvényopciós programhoz szükséges részvénymennyiség biztosítása. A vételár nem lehet magasabb az előző napi tőzsdei átlagár 110 százalékánál, s nem lehet kevesebb 90 százalékánál.

Az igazgatóság javaslatával szemben az ING alapkezelő képviselőjének előterjesztését fogadta el az alapszabály módosításra vonatkozóan a közgyűlés. Így, azeredeti előterjesztéssel ellentétben nem kell a közgyűlés előtt bejelentenie a 2 százalékot meghaladó befolyást szerző részvényesi csoportnak eme befolyási küszöb átlépését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!