Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A délelőtti kereskedés során - 10 óra után - indult gyengülésnek a forint, de nemcsak az euróval szemben értéktelenedett, hanem a dollárral és a svájci frankkal szemben is. Az euróval szemben 287,20-ig gyengült a magyar deviza, jelenleg 286,86 forinton jegyzik a magyar devizát. A dollárral szemben 218,20-ig szaladt a kurzus, míg a svájci frank jegyzése 237,75 forintnál jár. Az euró/dollár 1,3150-nél jár.

Mivel az euró/dollár viszonylag stabil, és más kelet-közép-európai devizák is inkább erősödtek, különösebb makroadat vagy nemzetközi hír nem lódíthatta meg nemzeti devizát, ezért arra lehet következtetni, hogy részben a keddi kamatvágási várakozások és esetleg Matolcsy György nemzetgazdasáig miniszter szombat esti, jegybankkal kapcsolatos megjegyzése lehet a ludas. Az NGM tárcavezetője ugyanis a Kossuth Rádió G7 című gazdasági magazinjának szombati adásában egyebek mellett arról beszélt, hogy új stratégiai szövetséget kell építeni a kormány, ezen belül a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank új vezetése között.

Az illikvid helyzettel magyarázta a nemzeti deviza váratlan drágulását Sághy Pál, az Equilor devizapiaci szakértője, aki azt is elmondta, hogy amennyiben a 200 napos mozgóátlagot is áttöri az árfolyam, akkor 290 forintig tarthat a gyengülés.

Elhangzottak továbbá olyan magyarázatok is, hogy a kormány jegybanki tervei, illetve J.P. Morgan várható 299 forintos előrejelzése generálta azt, hogy a befektetők long pozíciókat - vagyis emelkedésre játszanak - vettek fel az euróra.

A hirtelen gyengülésben állítólag az a pletyka is közre játszik, hogy az MNB a kéthetes jegybanki betétek kamatát nulla százalékra vágja kedden. (Ezt ugyan inkább képtelenségnek vélte az egyik lapunknak nyilatkozó devizapiaci kereskedő, de ettől még úgy tűnik jelen van a piacon a feltételezés.)

Eközben a régiós devizák a magyar fizetőeszközhöz képest alig mozdultak el az euróval szemben: míg a forint 1,2 százalékkal gyengült, a zloty 0,1 százalékos gyengülésnél jár, a román lej és a cseh korona stagnálás közeli szinteken mozog.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!