Az eurót a kora reggeli 308,17 forint után este hét óra előtt pedig 307,55 forinton jegyezték.

A dollár jegyzése a kora reggeli 270,37 forintról 268,81 forintra csökkent estére. Napközben 268,49 forinton is jegyezték a dollárt, ami a forint legújabb idei árfolyamcsúcsa az amerikai devizával szemben. Hasonló árfolyamon legutóbb tavaly májusban jegyezték a dollárt.

A svájci frankot reggel 279,83 forinton, este 278,34 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon. A napközben elért 277,88 forintos jegyzés a forint idei legerősebb árfolyama a svájci devizával szemben. Hasonló szinten 2016 októberében állt legutóbb az árfolyam.

Az euró erősödött, a dollár és a svájci frank gyengült kedden a devizapiacon. Az eurót este hétkor 0,35 százalékkal jegyezték erősebben 1,1439 dolláron. A főbb devizák kosarával szemben kalkulált euró-index 0,36 százalékkal emelkedett, a dollár-index 0,14 százalékkal csökkent.
Kedden a svájci frank árfolyama egyéves mélypontra húzódott vissza az euróval szemben. Este 1,1052 svájci frankon állt az euró. Hasonló árfolyamra legutóbb tavaly júniusban volt példa.

A svájci frank gyengülését elemzők a svájci jegybank negatív betéti kamataival indokolták. A negatív kamat azt jelenti, hogy a betétesek valójában fizetnek a banknak azért a "szívességért", hogy megőrizze svájci frankban eltett pénzüket. Bármennyire is értékőrző befektetési eszköznek tekintik a piacon a svájci frankot, az emelkedő dollárkamatok és az Európai Központi Bank (ECB) várhatóan szigorodó monetáris politikája mellett a negatív svájci jegybanki kamatokat pusztán pénzpiaci megfontolásból valószínűleg nem lehet már sokáig fenntartani. Igaz, a frank gyengülése viszont kedvez az exportorientált svájci cégek jövedelmezőségének.

Kép forrása: Pixabay.com

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!