200 milliárd forint körüli keretközbeszerzési keretmegállapodásról tett közzé tájékoztatást egymás után két hazai tőzsdei cég. A Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. a 4iG által vezetett konzorcium ajánlatát nyertes ajánlatként hirdette ki egy keretmegállapodás megkötésére irányuló közbeszerzési eljárásban. A 4iG a 301/2018. (XII. 27.) kormányrendelet hatálya alá tartozó szervezetek részére szerverek és tárolókat, valamint ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat szerezhet be.

A pályázat első része homogén szerverek és tárolók beszerzéséről, a második részét inhomogén szerverek és tárolók beszerzéséről szól. Az eljárás mindkét részében öt-öt különböző közös ajánlattevői konzorciumot hirdetett ki nyertesként a DKÜ, amelyből mindkét részben az egyik a 4iG vezette közös ajánlattevői konzorcium. A keretmegállapodás keretösszege nettó 204,724 milliárd forint.

A Delta és a Gloster is nyert ugyanezen a tenderen

A keretmegállapodás nem biztosít automatikus megrendeléseket, az érintett szervezetek igényei alapján az egyes konkrét beszerzésekről újra versenyeztetik majd a keretmegállapodásban résztvevő konzorciumokat. A keretmegállapodás időtartama a hatálybalépéstől számított legfeljebb 42 hónap.

Ugyanezen a pályázaton nyertesként hirdették ki a Delta Technologiest is. Az első részben, a homogén szerverek és tárolók beszerzésére vonatkozó keretmegállapodás keretösszege, amelyben a Delta konzorciumvezető 120 milliárd, míg a második részben az inhomogén szerverek és tárolók beszerzésére vonatkozó keretmegállapodásban a keretösszeg náluk 80 milliárd forint. Ebben a részben a Delta ajánlattevő volt másokkal közösen. 

A Delta és a 4iG esetében is hatalmas összegűnek számítana az elnyert közbeszerzés, ha megvalósulna. A Delta tavalyi nem auditált, konszolidált árbevétele 8,2 milliárd forint volt, a hatalmas ütemben növekvő 4iG-é pedig 57,3 milliárd. Egyelőre azonban konkrét megrendelést egyik cég számára sem tartalmaz az elnyert közbeszerzés, a konkrét pályázatokat a következő hónapokban, években írják majd ki, ezeken indulhatnak a cégek.

Pénteken délelőtt egy harmadik tőzsdei cég, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. is bejelentette, hogy ugyanezek a 200 milliárd körüli összegről szóló tenderen tagja volt az egyik nyertes konzorciumnak. 

A vonatkozó kormányrendelet hatálya alá tartozik a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt., a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, a Miniszterelnöki Kormányiroda, a költségvetési szervek irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi, területi és helyi költségvetési szervek vagy intézmények, a kormány által alapított, illetve a kormány vagy a kormány tagja alapítói joggyakorlása alá tartozó alapítványok és közalapítványok, valamint a Magyar Nemzeti Bank is, de csatlakozhatnak hozzá más szervek is. Vagyis a két cég elég sok kormányzati szerverbeszerzést vihet el a következő három és fél évben. 

Új tulajdonos a 4iG-ben

Nem meglepő, hogy a Delta árfolyama ma kilőtt a hírre, a papír 14,7 százalékos pluszban volt a nyitás után, a 4iG is jól áll, de jóval szerényebb, csak 1,44 százalékos mértékben nőtt az árfolyama. 

A londoni Edison Group szerint is fényes jövő előtt álló 4iG-ba nemrég újabb nagybefektető szállt be. A társaság tegnap tőzsdezárás után tájékoztatta a tőkepiac szereplőit, hogy a június 1-jén tőkeemeléssel létrehozott 5 207 921 új törzsrészvényét a Bartolomeu Investments Kft. szerezte meg, amelynek eredményeként a cég szavazati joga a 4iG-ben 5,30 százalékosra nőtt,.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!