Impozáns növekedésű társaságként mutatja be a 4iG-t a Wood & Company elemzése. Véleményük szerint a társaság az organikus növekedésének és végrehajtott akvizíciók konszolidációs hatásainak köszönhetően 2022-ben az informatika területén az első számú magyarországi rendszerintegrációs vállalattá, emellett pedig a kelet-közép-európai, valamint a balkáni térségben is meghatározó szereplővé válik. A további növekedési potenciál a nemzetközi terjeszkedésre és a jelenlegi portfólió diverzifikálására alapozható.

A Wood pozitívan értékeli a 4iG stratégiai célját, miszerint a csoport dinamikusan erősíti aktivitásait a nagyobb hozzáadott értékű technológiai szegmensekben. Számításaik szerint a 4iG törekvéseinek köszönhetően a távközlési, az adatközponti, a védelmi és a műholdas szolgáltatások biztosíthatják 2023 végére a cégcsoport bevételeinek 64 százalékát. Az elemzésben a 4iG befektetései közül a DTSM, a védelmi területen a Rotors&Cams, valamint a műholdas szolgáltatásoknál a HDT és a CarpathiaSat szerepel kiemelt helyen. A Wood szerint a 4iG-t leginkább átalakító befektetés a DIGI magyarországi érdekeltségeinek akvizíciója, valamint az első kereskedelmi műhold felbocsátását tervező CarpathiaSat, azonban műholdas projekt és a DIGI eredményei nem szerepeltek az elemzők jelenlegi modelljében.

Dőlni fog a pénz

A Wood számításai szerint már 2021-ben kiemelkedő, 45 százalékos árbevétel-növekedést hoz az informatikai szolgáltatások intenzív erősítése, amely az organikus fejlesztések és megvásárolt vállalkozások - az INNObyte, TR Consulting, DTSM, SpaceNet, Poli Computer és a Hungaro DigiTel - sikeres konszolidációjával érhető el (a Poli Computer és a HDT esetében a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására számít a modell).

Az elemzői előrejelzés szerint az újonnan megvásárolt cégek a 2021-re becsült, összesen 83,6 milliárd forintos bevételhez 15,3 milliárd forinttal, a 2022-re várt 102,7 milliárd forintos összértékhez 24,3 milliárd forinttal, míg 2023-ra kalkulált 115,1 milliárd forinthoz 27,2 milliárd forinttal járulhatnak majd hozzá. Az idei évre várt bevételek számításakor figyelembe vették, hogy a 2021-ben teljesített értékesítéseken felül a 4iG 2021 április 14-én 31,7 milliárd forintot meghaladó értékű szerződésállománnyal rendelkezett.

A lezárt évek tényszámai, a folyamatban lévő projektek, a térségi piaci lehetőségek és a fejlesztési stratégia alapján felelősséggel modellezhetőek a vállalat kilátásai. A 4iG következő három üzleti évére dinamikusan növekedő értékesítést vár az elemzés: 2021-re 45 százalékos, 2022-re 23 százalékos, 2023-ra pedig 12 százalékos éves bevételnövekedést prognosztizál a Wood; miközben szintén jelentős, az éves EBITDA-marzs 10 százalék fölé történő bővülésével számol 2023-ra. A társaság modellszámításai alapján (P/E, EV/EBITDA, DCF) a 4iG részvényeinek fair értékét 782-996 forint közötti értéktartományban becsülték meg az elemzők. Jelenleg 620 forint körül forog a részvény ára. 

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!