Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2022 első negyedévének végére gyakorlatilag lezárult a 4iG átalakulása, a cég jelenleg három fő területen kínál megoldásokat.

Az informatikai "lábat" hat cég alkotja, amelyek között találhatunk IT-szolgáltatót, rendszerintegrátort, felhőszolgáltatót, adatközpont-üzemeltetőt, IT-biztonsági céget, szervizt és SAP licencértékesítőt is.

A telekommunikációs szektorban itthon az Antenna Hunráiával, a Digivel és az Invitechel képviselteti magát a csoport, de van télkócegük Albániában és Montenegróban is.

A harmadik fő terület a műholdas technológia, amelyet a Hungaro Digitel képvisel két leányvállalattal.

Forrás: negyedéves jelentés

Az elmúlt évek alatt a cégcsoport kiépített egy hatalmas hang-, internet-, TV-, műsorszóró- és mobilszolgáltató mamutot. A 4iG 2021-ben 93 milliárd forint nettó árbevétellel zárt, több mint 62 százalékkal haladva meg a 2020-ast. A 6,35 milliárd forintos adózott eredmény 85 százalékos emelkedést jelentett éves összevetésben.

Az idei első negyedévben a vállalatcsoport IFRS szerinti konszolidált árbevétele 48,9 milliárd forintra, EBITDA-ja pedig 14,5 milliárd forintra növekedett. A társaság nettó árbevételének 68 százalékát, EBITDA-jának 88 százalékát már a távközlési szegmens biztosította. A tavalyi azonos időszakban 15,3 milliárd forint árbevétellel és 566 millió forint adózott eredménnyel zártak - derül ki a BÉT-en is közzétett befektetői prezentációból.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei 775 forinton zártak szerdán, értékük egy éven belül 602 és 1134 forint között változott.

A csoport Magyarország piacvezető rendszerintegrátor vállalatává, a második legnagyobb távközlési és telekommunikációs cégcsoportjává és a nyugat-balkáni régió – köztük Albánia és Montenegró - meghatározó szakmai, és egyben Albánia legnagyobb befektetőjévé vált a távközlési szegmensben.

Új tulajdonosi szerkezet

Mindezzel együtt megváltozott a cég tulajdonosi szerkezete is. A főrészvényes továbbra is Jászai Gellért aki a tulajdonában lévő befektetési társaságokon és magántőkealapokon keresztül a részvények 51,22 százalékát birtokolja.

A portugál hátterű Bartolomeu Investment Kft. (7,41 százalék) tovább növelte befektetését a cégcsoportban, amely mellett két új nemzetközi befektető, a török Calik Holding (3,16 százalék) és a Rheinmetall AG (25,12 százalék) is tulajdont szerzett. A düsseldorfi székhelyű Rheinmetallal létrejött partnerségnek köszönhetően a 4iG a nemzetközi védelmi iparban és járműgyártásban is pozíciókat szerez.

További növekedés

A cég amellett, hogy megszilárdítja jelenlegi pozícióját további akvizíciós lehetőségeket. Az informatika mellett továbbra is kiemelt stratégiai terület a telekommunikáció, illetve a távközlési infrastruktúra.

A jövőben várhatóan konszolidálni fogják a B2B és B2C szolgáltatási szegmenseiben működő vállalatokat, hogy egységes szervezeti és irányítási infrastruktúrát alakítsanak ki egységes márkanév alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!