Jelentősen nőtt a 4iG Nyrt. árbevétele az idei első kilenc hónapban, a leányvállalatok teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy a konszolidált értékesítési nettó árbevétel 2021 január-szeptemberben 58 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, elérte az 53 milliárd forintot – derült ki a 4iG 2021 harmadik negyedéves gyorsjelentéséből.

Az árbevétel növekedésében fontos szerepet vittek a korábban lezárt akvizíciók és a cégcsoport organikus bővülése. A 4iG menedzsmentje szerint a negyedik negyedéves kilátások még ennél is kedvezőbbek, hiszen az iparágra jellemző, hogy az év végén teljesülnek és zárulnak megállapodások, ez pedig pozitívan hat a Q4-re eső bevételekre.

Nemcsak a bevételek, a jövedelmezőség is jól alakult 2021 első háromnegyed évében. A pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 22,1 százalékkal, 3,53 milliárd forintra emelkedett. Az egy részvényre jutó nettó eredmény (EPS) 52 százalékkal, 31 forintra nőtt. Az idei év első kilenc hónapjában a 4iG átlagosan 840 forintos részvényárfolyama 53,3 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszaki átlagárat. Az egy részvényre jutó saját tőke 142 százalékkal, 130 forintra emelkedett.

Folyamatosan nő a cég

Az akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően a harmadik negyedév végére a cégcsoportnál dolgozó munkavállalók létszáma meghaladta az 1 800 főt. Az előző év azonos időszakához képest jelentősen nagyobbak a cégcsoport működési, adó- és kamatköltségei, illetve az előkészítés alatt álló vállalatvásárlások ráfordításai, ám a negatív hatások ellenére is 56 százalékkal nőtt a 4iG adózott eredménye (2,93 milliárd forint). Összességében a 4iG Nyrt. tulajdonába került társaságok konszolidációja már a harmadik negyedévben is jól ellensúlyozta a tranzakciókkal fellépő kiadások negatív hatásait; a folyamatban lévő akvizíciók zárását követően pedig az eredményességi mutatók további javulása várható.

A 4iG Nyrt. a dinamikus növekedésének köszönhetően 2022-re az informatika minden területén az első számú magyarországi rendszerintegrációs nagyvállalattá válik, a távközlési-, illetve távközlési infrastruktúra-fejlesztési szegmensben pedig Magyarországon és a nyugat-balkáni térségben is meghatározó piaci pozíciókat épít ki a cégcsoport.

Új nagybefektető a láthatáron

Csütörtök reggel jelentették be, hogy háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. A megállapodás eredményeként a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG Nyrt.-ben, amellyel a társaság legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetőjévé válhat.

Az együttműködés nagy mértékben támogatja a 4iG növekedési stratégiáját, melynek célja, hogy a társaság a távközlési szegmens mellett informatikai szolgáltatásaival is megjelenjen a nemzetközi piacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!