A Bayer május közepe óta vív a Monsanto menedzsmentjével, hogy megszerezze a vállalatot, eddig azonban a növényvédő szereket és vetőmagokat gyártó óriáscég rendre visszautasította a Bayer ajánlatait.

A Bayer most részvényenként 127,5 dollárt fizetne a Monsantóért, szemben a legutóbbi, 125 dolláros ajánlattal. A magasabb ajánlati ár a Monsantót 65 milliárd dollárra értékeli a hitelekkel együtt. A Monsanto elismerte, hogy az új ajánlat jobb, a Bayer közeledését pedig konstruktívnak tekintette.

A Monsanto részvényei 107,4 dolláron zárták a pénteki kereskedést Amerikában, így az új ajánlati ár még most is jelentősebb prémiumot tükröz. Arról már nem is beszélve, ha a felvásárlási küzdelem előtti részvényárat vesszük alapul: a tervezett akvizíció híre előtt a papírok 90 dollár körül forogtak, ehhez képest az új ajánlati ár 42 százalékos prémiumot jelent.

Május közepe felé röppentek fel a pletykák, hogy a Bayer megkörnyékezte a Monsantót, akkor a hírek 40 milliárd dolláros minimum tranzakcióértékről szóltak. Monsanto azért lehetett felvásárlási célpont, mert a nyersanyagárak esését megszenvedik a vásárlóik, így a vetőmagok és növényvédő szereket forgalmazó cég is értékesítési kihívásokkal néz szembe.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy ez az időszak nagy összeolvadásokat szokott hozni, mint amilyen például a DuPont és a Dow Chemical vállalatoké volt. A svájci Syngentát tavaly a China National Chemical vette meg 43 milliárd dollárért, egyébként nem sokkal azután, hogy éppen a Monsanto ajánlatát utasította vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!