A növekedést az elmúlt hónapokban végrehajtott akvizíciók segítették, így a forgalom 73 százaléka a távközlési vállalatok tevékenységéből származott - írták a nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerint készített beszámolóban.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az első fél év végére 6,3 forintra emelkedett a bázis időszaki 5,3 forintról, 18,8 százalékkal nőtt.

Fennállásának egyik legsikeresebb időszakát zárta az év első hat hónapjában a 4iG, amely Magyarország egyik vezető, komplex szolgáltatásokat nyújtó, regionális cégcsoportjává fejlődött - idézi az MTI a közleményt.

A romló gazdasági hatásokat ellensúlyozta a bevételek diverzifikációja, és a távközlési üzletágban megkezdett konszolidációs folyamatok. A távközlési szektor gyors növekedése számos stratégiai előnnyel járt, így a magasabb marzsok mellett a bevételek is egyenletesebben oszlanak meg. A nyugat-balkáni terjeszkedéssel a bevételek megoszlása földrajzilag is diverzifikáltábbá vált.

Az informatikai szektor első féléves teljesítményében szerepet játszott, hogy visszaestek a piaci és állami megrendelések, amelyek a menedzsment várakozásai szerint az év második fél évére ütemeződhetnek át.

A beszámoló szerint az akvizíciók finanszírozására a 4iG a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában tavaly decemberben összesen 370,75 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényeket. A társaság 2022. június 30-i hosszú lejáratú adóssága 561,29 milliárd forint volt, jelentősen elmarad a kötvénykibocsátásban alkalmazott hitelminősítő által 2022 végére meghatározott 618,40 milliárd forint összegű adósságmaximumtól.

A társaság piaci kapitalizációja 2022. június 30-án 236 milliárd forint volt, saját tőkéje 291 milliárd forintot tett ki.

A nemzetközi portfólióban megkezdődött az ALBtelecom és a One Telecommunications összeolvadása, ezzel Albánia egyik vezető, teljeskörű szolgáltatásokat kínáló szolgáltatója jön létre.

A One Crna Gora sikeres márkaváltásának köszönhetően továbbra is Montenegró prémium mobilszolgáltatója. Megalakult a tiranai székhelyű 4iG Western Balkan, amely a társaság nyugat-balkáni érdekeltségeinek operatív működését koordinálja, ezzel hatékonyabb vállalatirányítást tesz lehetővé - emlékeztettek közleményükben nemzetközi aktivitásukra.

Az övék lesz a Vodafone 51 százaléka is

A 4iG a magyar állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlásáról, a cég 51, az állam 49 százalékos részesedést szerezhet Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatában. Így 4iG a vezetékes távközlési szolgáltatások mellett a mobilpiacon is Magyarország egyik meghatározó szereplőjévé válhat - idézték fel az augusztusi bejelentésüket.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei 857 forinton zártak kedden, értékük az elmúlt 12 hónapban 670 és 1134 forint között változott.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!