Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2016. január 1-jén lépnek életbe a tőkepiacról szóló törvény módosításai, amelyek megteremtik a jogi kereteit annak, hogy a befektetési szolgáltatók ügyfelei az intézménynél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuknak a megelőző hó utolsó napjára vonatkozó adatait anonim módon lekérdezhessék a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított elektronikus felületen.

Az intézményeknek a tárgyhónapot követő 5. munkanapig kell átadni a számlaadatokat az MNB részére, a lekérdezés pedig az átadást követő 5. munkanaptól a tárgyhónapot követő második hónap 10. munkanapjáig lesz elérhető. Az intézmények feladatait, a kapcsolódó adatbiztonsági, illetve egyéb követelményeket a jegybank a 36/2015. számú MNB-rendeletben határozta meg.

A törvénymódosítás által bevezetendő lekérdezési lehetőség biztosítja az ügyfeleknek küldött számlaadatok, illetve a felügyeletnek továbbított adatok egyezőségének vizsgálatát. Erősödhet az ügyfeleknek a pénzügyi szektorba vetett bizalmát azáltal, hogy a lekérdezési lehetőség lehetőséggel élve minden ügyfél ellenőrizheti, hogy egyezik-e a számlaértesítőben foglalt adattartalom az adatszolgáltatással. Az anonim adatszolgáltatás egyúttal lehetőséget nyújt jegybank számára is, hogy a szolgáltató által átadott értékpapírszámla-egyenlegek vonatkozásában rendszeres keresztellenőrzéseket végezzen. Éppen ezen ellenőrzési funkció hatékony működtetése miatt fontos, hogy minél többen és minél gyakrabban éljenek a megadott eszközökkel névtelen ügyfél-lekérdezési jogosultságukkal.

A jogszabály-változások hatályba lépéséig az MNB minden folyamatban lévő vizsgálata során egyes - szúrópróbaszerűen kiválasztott - ügyfeleket közvetlenül postai úton megkeresve is ellenőrzi, hogy megegyeznek-e a hozzájuk kapcsolódó, a befektetési szolgáltatók nyilvántartási rendszerében kimutatott adatok. A jegybanki ellenőrzések célja a befektetők biztonságának további erősítése. A jegybanki megkeresés nyomán az ügyfeleknek mindössze egy nyilatkozatot kell kitölteniük a két adatsor egyezőségéről.

A vizsgálatok során az MNB nem az ügyfeleket, hanem a befektetési szolgáltatókat vizsgálja. Mivel mindez egy jegybanki vizsgálat részeként történik, az MNB végzésben értesíti ki az érintett ügyfeleket, a közigazgatási eljárás szabályairól szóló törvény (Ket) előírása alapján felhívva a figyelmet a különböző jogkövetkezményekre is. A jegybank az értesítés mellé rövid, egyszerű nyelvű kísérőlevelet is csatol az ügyfeleknek a legfontosabb tudnivalókról, s megköszönve a befektetők együttműködését - írta az MNB.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!