Piaci kitekintés

Fellégezhettek a piacok kedden: az újabb csokor vártnál kedvezőbb kínai makroadat-, illetve az immár diplomáciai megoldással kecsegtető szír helyzet megoldásával kapcsolatos aggodalmak mérséklődése után nagyot emelkedtek az európai börzék- és a tengerentúli tőzsdeindexek is.

Ázsiában az elmúlt napok erősödését követően összességében óvatos optimizmus jegyében zárult a mai nap; míg az európai börzék vegyes teljesítménnyel vágtak neki a szerdai kereskedésnek; így míg igazán fontos makroadat nem érkezik szerdán; az elmúlt nap szárnyalása után vélhetően a befektetők új impulzusokra várva ismét rendezhetik soraikat a nap első felében.

Ázsia

A szír aggodalmak mérséklődése nyomán óvatos optimizmus jegyében zárult a távol-keleti kereskedés a hét harmadik napján: jó teljesítményt nyújtva, emelkedett az ausztrál börze (+0,64%); míg a japán Nikkei a kezdeti erősödést nagy részben ledolgozva végül minimális pluszban zárta a napot (+0,01%).

US

Kedden újabb csokor pozitív kínai makroadat mellett a szíriai helyzet legfrissebb fejleményeinek örülhettek a befektetők, a hét második napjának kedvező hangulatában a tengerentúli tőzsdeindexek ismét erősödni tudtak, míg a Nasdaq 2000 óta nem látott szintekre emelkedett (Dow +0,85%; +0,73%; Nasdaq +0,62%).

Az előzetes várakozásoknak megfelelően új készülékeket jelentett be az Apple,
Kép: ám a befektetők érezhetően többet vártak

Egyelőre lekerülni látszott a Szíria elleni háború a napirendről, miután Szíria beleegyezett abba az orosz előterjesztésbe, amelynek értelmében diplomáciai eszközök segítségével kerülhet rendezésre a konfliktus, amennyiben az ország valóban a nemzetközi ellenőrök rendelkezésére bocsátja vegyi-fegyver arzenálját.

2,28%-os csökkenéssel zárták a keddi kereskedést az Apple részvényei: a társaság a várakozásoknak megfelelően két új készüléket jelentett be. A csúcsmodell 5S mellett valóban érkezett egy olcsóbb árfekvésű, 5C névre keresztelt telefon, azonban a bemutató emellett további újdonságokkal nem szolgált; így vélhetően a túlzott befektetői várakozások húzódhattak meg az Apple részvényeinek tegnapi, gyenge teljesítménye mögött.

EU

A megnyugvás az európai tőkepiacokon is érzékelhető volt tegnap: a kontinens börzéi nagyot emelkedtek tegnap, míg a német Dax index 2,20%-os erősödés közepette az elmúlt hónapok kereskedési sávjának tetejét tesztelte meg, így ismét karnyújtásnyi közelségbe kerülhet a történelmi csúcs a későbbiekben.

Kedden publikálták a második negyedéves olasz GDP végső értékét: az előzetes várakozásokkal szemben 0,3%-kal zsugorodott az olasz gazdaság a Q2-es periódusban, azonban a befektetők fantáziáját ismét az olasz parlament mentelmi bizottságának döntése foglalkoztatta, azonban a testület nagy meglepetésre elhalasztotta a Silvio Berlusconi lehetséges madátum-visszavonására vonatkozó döntését.

Szerdán fontos brit foglalkoztatottsági adatközlésekre érdemes koncentrálni: az augusztusi munkanélküliségi ráta (10:30)-, és a munkanélküli kérelmek számának változása a Bank of England által követett jegybanki előremutatás fényében kiemelt befektetői érdeklődésre tarthat számot.

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!