Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az árvereztető bank számára 10 nap áll rendelkezésre, hogy a szerződéstől elálljon. A szerződés létrejöttéről a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Rt. rendkívüli tájékoztatást tesz közzé. Második nekifutásra már sikeres volt - legalábbis az eladó bank számára - a 33 lakásos Présház utcai lakópark értékesítése. Az egyetlen vevőjelölt, a BIF-hez tartozó Katlan Rt. áfával együtt alig több, mint 1,5 milliárd forintért vihette el a nettó 2,561 milliárd forintos kikiáltási árú ingatlanegyüttest. A tőzsde egyetlen ingatlanos cégének ez az idei legnagyobb befektetése. Hiába próbálta Binder János jogi lépésekkel megakadályozni, hogy a cégének, a BLP-2000 Kft.-nek csaknem másfél milliárd forintos hitelt nyújtó Raiffeisen Bank elárvereztesse a 33 lakásos, tavaly felépült Présház utcai (másik oldalról Hankóczy Jenő utcai) luxuslakóparkot, második nekifutásra tegnap délelőtt a bank székházában már koppant a kalapács. (Csütörtökön a bírósági végrehajtó személyes fenyegetettségre utalva indoklás nélkül visszalépett az árvereztetéstől, ezért tegnap új végrehajtóval és új helyszínen rendezték meg az árverést.) A csütörtöki érdeklődők közül egyet, egy tavaly alakult ingatlanalapot valószínűleg a jogi bizonytalanságok riaszthattak el, a másik viszont a 2,561 milliárd forintról lefelé induló árlejtésnél - meglehetősen mélyen - belépett vevőként. A vásárló Katlan Rt. a BIF Rt. 43 százalékos tulajdonában van. Az áfával együtt több mint 1,5 milliárd forintos vételár a BIF 5,5 milliárdos saját tőkéjéhez képest is jelentős, ez a BIF legnagyobb idei befektetése. A BIF egyik tulajdonosa elmondta, szinte biztosra veszik, hogy a hitelszerződés felmondásának jogosságát vitató építtető perre megy a bankkal, de bíznak abban, hogy belátható időn belül tisztázódik az ingatlanok jogi helyzete. A 33 lakásból 26 van bérbe adva, ezeket a szerződéseket természetesen a vevő tiszteletben tartja. A Présház utca a BIF számára alighanem a folyamatos cash flow miatt vonzó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!