A héten felpörög a gyorsjelentési szezon a Wall Street-en, a befektetők a következő napokban a technológiai szektor több nagyágyújának teljesítménye miatt izgulhatnak. Az Apple, az Alphabet, az Amazon.com és a Facebook számai is érkeznek, s ez eldönthető, hogy maradt-e még lendület az amerikai részvénypiacban. Az S&P 500-as index június 27-e óta már 9 százalékkal emelkedett - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Ezek a cégek nagyon fontosak, nagyon széles a részvényeiket birtokló magán és intézményi befektetők köre, s komoly eladási hullámot okozhatnak csalódást keltő adatokkal - figyelmeztetett Tim Grishkey, a Solaris Group befekztetési igazgatója. Amúgy is zsúfolt lesz jelentési szempontból a hét, az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül 194 teszi közzé adatait a héten.

Meglepetés beárazva

Az eddig jelentő cégek 54 százaléka tudott eddig a várakozásoknál  jobb eredményt felmutatni, ez valamivel jobb az elmúlt egy év 48 százalékos átlagánál.

Valamivel enyhültek az erős dollár és alacsony olajár miatti profitcsökkenéssel kapcsolatos félelmek eközben, az elemzők már csak 3 százalékos visszaesést várnak a második negyedévben, július elején még 4,5 százalékos csökkenést vártak. Ugyanakkor a Reuters által idézett szakértők szerint ez nem biztos, hogy elég lesz a jókedv fennmaradásához, mivel a részvénypiac értékeltsége a 17-es árfolyam/nyereség mutató mellett eléggé feszítettnek tűnik, s talán a jó hírek már be vannak árazva.

A héten jelentő Apple, Alphabet, Amazon és Facebook értéke az S&P 500-as indexének 7 százalékát, a Nasdaq Compositénak pedig nagyjából negyedét teszi ki, ez utóbbi lemaradó volt az elmúlt fél évben. Ha több is komoly meglepetést okozna, az komoly kilengéseket okozhatna a piacon.

Az Amazon részvényei például egy nap alatt tudtak 6 százalékot zuhanni a vártnál rosszabb negyedik negyedéves jelentésére, és 10 százalékot ugrani jobb első negyedéves számaira. Az Apple-nél viszont nem biztos, hogy a számok lesznek a fontosak, azt már megemésztette a piac, hogy az iPhone eladások csökkentek. Sokan inkább azt várják, hogy az év második felében megjelenő új modell majd visszahozza a növekedést a cégnél 2017-ben. Az Apple kedden, a Facebook szerdán, az Amazon és az Alphabet csütörtökön teszi közzé számait.

Bekavarhat a Fed is

A céges hírek mellett fontos lesz a héten a Fed kedd-szerdai ülése is. A piaci árazások alapján a szereplők többsége jelenleg nem számít arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet jövő március előtt szigorításba kezdene. Ugyanakkor látva a Brexit-szavazást eladási hullámot követő gyors talpra állást, vannak olyanok is, akik szerint erre már szeptemberben sor kerülhet.

Könnyen lehet, hogy megkezdődnek az előkészületek egy szeptemberi emelésre. Az amerikai gazdaság láthatóan jobban teljesít, s a jelek szerint a nemzetközi fejlemények miatt is egyre kevésbé kell aggódni - mondta a hírügynökségnek Stephen Massocca, a Wedbush Equity Management befektetési igazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!