A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.

Az árfolyamok vegyesen mozogtak pénteken a BÉT-en -  mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek. Kedvezően indult a kereskedés a Mol és az OTP pénteki gyorsjelentése miatt. Az OTP az elmúlt napokban jelentősen emelkedett, pénteken profitrealizálást lehetett látni a banki papírnál. A Mol tartósan és stabilan tudott emelkedni, míg a Richter árfolyama a délutáni órákban csökkenni kezdett.

Pénteken hajnalban tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Mol és az OTP. Az Equilor értékelése szerint a Mol erős eredményeket közölt: az újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA 664 millió dollár lett, ami arányaiban felülteljesíti a 2021 egészére kitűzött 2,3 milliárd dolláros célt. Az OTP is a vártnál jobb eredményt ért el: az első negyedévben a teljes bevétel és a kamatbevételek is minimálisan, de nőttek éves alapon, a kockázati költségek jelentős zsugorodása miatt az adózás utáni eredménytételek jelentősen emelkedtek az előző év első negyedévéhez képest

A Mol 44 forinttal, 2,04 százalékkal 2198 forintra erősödött, 4,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 355 forinttal, 2,49 százalékkal 13 875 forintra csökkent, forgalmuk 6,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1,5 forinttal, 0,37 százalékkal 409 forintra esett, forgalma 89,4 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 65 forinttal, 0,76 százalékkal 8510 forintra gyengült, a részvények forgalma 729,0 millió forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3696,30 ponton zárt pénteken, ez 6,06 pontos, 0,16 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, az erős gyorsjelentések és kedvező gazdasági adatok fokozták azokat a reményeket, hogy a koronavírus-járvány megfékezése után gyorsan fellendül a gazdaság - írja az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 0,76 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,34 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,45 százalékos, a madridi IBEX 0,86 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,48 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,88 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,84 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,87 százalékkal emelkedett.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 444,92 ponton, történelmi csúcson zárta a hetet. Egy hét leforgása alatt 1,7 százalékot emelkedett, március közepe óta ez volt a legjobb hete. A DAX történelmi csúcsának közelében, a CAC-40 pedig 2000 novembere óta a legmagasabb szinten zárt, míg az FTSE-100 tavaly február óta először ismét átlépte a 7100 pontos küszöböt.

A nap nyertesei a technológiai vállalatok voltak, az árfolyamuk változását tükröző mutató értéke 2,2 százalékkal nőtt. A hét nyertesei a nyersanyagkapcsolt részvények voltak, alindexük 7,2 százalékkal, több mint egy évtizedes csúcsra ugrott, mert a globális kereslet fellendülését övező derűlátás felhajtotta az alapfémek és a vasérc árát.

Egy sor pozitív gyorsjelentés és gazdasági adat segítette az európai tőzsdéket. Pénteken is számos nagyvállalat, köztük az Adidas, a BMW, a Siemens és a Crédit Agricole, tette közzé első negyedéves gyorsjelentését Európában.

A Siemens német gépipari konszern 2,95 százalékos pluszban zárta a napot Frankfurtban miután tovább növelte negyedéves eredményét és ennek tükrében megemelte éves eredményelőrejelzését is.

Az Adidas javította éves bevételi prognózisát, miután az idei első negyedévben 502 millió eurós nyereséget termelt, ami 26 millió euróval több az egy évvel korábbinál. A német sportruházati vállalat részvényei 8,42 százalékkal drágultak.

A BMW német luxusautó-gyártó nyeresége ötszörösére, 2,83 milliárd euróra nőtt. A vállalat megerősítette éves profitelőrejelzését, de arra figyelmeztetett, hogy a nyersanyagok drágulása és a beszállítások akadozása miatt hullámozhatnak eredményei. Árfolyama enyhe, 0,38 százalékos pluszban zárt.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,45 százalékos, az S&P 500-as index 0,80 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,32 százalékos pluszban állt.

Jóllehet az áprilisi foglalkoztatottsági jelentés hatalmas csalódást okozott azzal, hogy a vártnál jóval kevésbé, mindössze 266 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, a minden rosszban van valami jó elv alapján a befektetőket a sokkoló adatok láttán megnyugtatta az a gondolat, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nem fogja megváltoztatni rendkívül laza monetáris politikáját a belátható jövőben.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,28 százalékos pluszban, 68,28 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 0,26 százalékos nyereségben, 64,88 dolláron forgott este fél hat körül.

Az arany már a harmadik egymást követő napon drágul párhuzamosan a dollár gyengülésével, a piacok az amerikai kamatok távolabbi jövőben való emelésének valószínűségét árazzák be.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,05 százalékkal, 1834,26 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,99 százalékkal, 1833,70 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2158 dollárt adtak, 0,78 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!