A Rába új, saját fejlesztésű termékekkel bővítette buszpiaci termékpalettáját. A busz futóművek most kifejlesztett második, tárcsafékes generációja a városi tömegközlekedésben egyre nagyobb hangsúlyt kapó alacsonypadlós piaci szegmenshez kapcsolódik. Az új, Herend névre hallgató üléscsaládot városi és elővárosi buszok és villamosok jövőbeni igényeire szabták.

A Rába közel 40 éve van jelen futóműveivel a buszpiacon. Termékeivel a piacot teljes körűen - a midibuszoktól a csuklós városi buszokig- képes kiszolgálni. A nyugat-európai tendenciákhoz hasonlóan a régióban, Kelet-Európában és a FÁK országokban - mely területeken a társaság hagyományosan jó beszállítói pozícióban van - is emelkedő tendenciát mutat az alacsony padlós járművek aránya az újonnan forgalomba kerülő buszok piacán.

Az alacsonypadlós jármővek futóműveinek egyszerre kell megfelelni a padlómagasság, az átjárható utastér és terhelhetőség iránti szigorú elvárásoknak. Az alkatrész és a futómű üzletágban elvégzett párhuzamos termékfejlesztés révén a Rába üzletágai komplex megoldást kínálnak e szektor szereplői számára - áll a társaság közleményében. A 2010-ben lezajlott fejlesztési folyamat eredményeképpen a megvalósított megoldások a részpiacot jellemző elvárásoknak megfelelően „polcról levehető termékként" rendelkezésre állnak, illetve egy-egy konkrét specifikációnak megfelelő finomhangolást követően azonnal gyártásba kerülhetnek.

A tárcsafékes futómű fejlesztés már a tavaly alapított Rába Fejlesztési Intézet és a konstrukciós csapat közös munkájaként jött létre, figyelembe véve a korábbi tapasztalatokat és a majdani elvárásokat.

Az új - Herend elnevezésű - üléstípust a városi és elővárosi tömegközlekedés jövőbeni igényeire szabták. Az új gyártási technológiának köszönhetően az ülés a piaci tendenciákhoz alkalmazkodva közel 40 százalékkal kisebb súlyú és az ergonómiai szempontoknak is megfelel.

„A Rába számára stratégiai szektort jelentő buszpiacon az aktuális trendekre épülő termékfejlesztéseink célja, hogy képességeinket a lehető legteljesebb mértékben kiaknázva erősítsük pozíciónkat" - emelte ki Pintér István a Rába Nyrt. vezérigazgatója. „Stratégiai törekvésünk, hogy önálló fejlesztésekkel, vagy a megrendelővel közös termék-innovációval lépjünk előre, magasabb szinten szolgáljuk ki a Rába tradicionális piacait illetve bővíteni tudjuk együttműködő partnerei körét."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!