Bár a régió országainak jegybankjai nem indig ugyanazokat a célokat követik, s mindenkinek más és más problémája volt az elmúlt években, egy dologban azonban viszonylag egységesnek voltak az elmúlt években tekinthetők. Nevezetesen az ECB hatalmas monetáris lazítási hullámának hátára felülve mindenhol lazítottak a nadrágszíjon, alacsony kamatok, esetenként nem konvencionális eszközök segítségével stimulálták a gazdasági növekedést.

Ez azonban nem tarthat örökké, az inflációs veszély és a gazdaság túlfűtöttségének veszélye előbb-utóbb megjelenik, s ekkor szigorítania kell a jegybanknak.

A régióban elsőként tegnap a Cseh Nemzeti Bank lépett a szigorítás útjára, a kéthetes repokamatoka 0,05 százalékról 0,25 százalékra emelte, az értékpapír fedezetű hitelek kamatait 0,25 százalékról 0,5 százalékra.

A jegybank kormányzója, Jiri Rusnok sajtótájékoztatón elmondta, a kamatdöntésről egyhangú volt a döntés. A cseh gazdaság kilátásaival kapcsolatban optimistán nyilatkozott, az idei gazdasági növekedést a korábbinál magasabbra, 3,6 százalékosra várják. Ezzel egyébként optimistábbak a pénzügyminisztériumban, a tárca ugyanis friss előrejelzése szerint 3,1 százalékos bővülést vár. A további lépésekkel kapcsolatban annyit jegyzett meg, a további szigorítás időpontját nem tudja megmondani, de valószínűnek tart még emeléseket a következő két év során.

A cseh gazdaságban egyébként hasonló folyamatok játszódnak le, mint a régió más országaiban. Látható és robusztus béremelkedés tapasztalható, ami párosul a rekordmagas foglalkoztatással, így a bértömeg még gyorsabban növekszik - mondta Rusnok. Ez egy hatalmas pénzbeáramlás eredményez a gazdaságba, amely jellemzően a fogyasztásban csapódik le, s ez nyomja felfelé a cseh gazdaság teljesítményét - tette hozzá.

Emlékezetes, hogy a cseh jegybank idén áprilisban törölte el az euró/korona árfolyamában meglévő, 2013-ban bevezetett árfolyamküszöböt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!