A szállodai és éttermi szolgáltatások fogyasztási adójának tervezett emelése - 12 százalékról 15 százalékra - igen nehéz helyzetbe hozhatja az egész magyar szállodaipart és vendéglátást - mondta lapunknak Betegh Sándor, a legnagyobb hazai szállodalánc, a Danubius Hotels vezérigazgatója. A sportszolgáltatások eddigi 0 kulcsos áfája 5 százalékra nőne, ez a wellness-szállókat érintheti még erőteljesebben, de a Danubius gyógyszállóiban is megdrágítja például a masszázst vagy a teniszpályák használatát. A Danubius idei várható bevétele Magyarországon elérheti a 20 milliárd forintot, amelynek túlnyomó része az áfaemelés által sújtott körbe tartozik. Mivel a Danubius júniusban, júliusban szerződött le partnereivel - méghozzá a kontinentális gyakorlatnak megfelelően bruttó árakra -, az árakon 2005 áprilisáig már nem tud változtatni. (Az angolszász országok szállodásai hasonló esetekben kedvezőbb helyzetben lennének, mivel ott a nettó árakról szólnak a szerződések.) A vezérigazgató 2004-ben mintegy 600 millió forintra becsüli a Danubiusnál az áfaemelés miatti eredmény-visszaesést. Mindezt olyan helyzetben, amikor egy még viszonylag jó szeptember eleji héten is csak a tavalyi bevétel 90 százalékát tudják produkálni a szállodák. További részletek a pénteki NAPI Gazdaságban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!