A Deutsche Telekom az egymást követő negyedik negyedévben számolt be veszteségről ma megjelent gyorsjelentésében. A Deutsche Telekom első féléves vesztesége 3,9 milliárd euró lett az egy évvel korábbi 340 millióval szemben, alapvetően az akvizícióknak betudhatóan. Ez meghaladja a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 3,27 milliárdos várakozást, de a legpesszimistább szakértő is túlzottan optimistának bizonyult, hiszen még ő is 3,7 milliárd alatti mínuszra számított. A rendkívüli tételeket nem tartalmazó féléves EBITDA 7 százalékkal 7,8 milliárd euróra nőtt, a DT rendkívüli tételek nélküli vesztesége viszont 3,1 milliárd euró lett. Az adósságállomány júniusban 64,2 milliárd euróra rúgott, az egy évvel korábbi 67,3 milliárddal szemben. A távközlési óriás forgalma jól alakult, 14,6 százalékkal 25,75 milliárd euróra nőtt, s az év egészét tekintve is erős bővülés várható, a mobil-üzletág teljesítményének köszönhetően. A vezetékes üzletág, a T-Com adózás előtti nyeresége - 1 százalékkal 14,84 milliárd euróra növekvő forgalom mellett - az első félévben 860 millió euróról 949 millióra emelkedett, a T-Mobile vesztesége pedig 952 millióról 660 millió euróra csökkent, miközben az EBITDA 86 százalékkal 2,56 milliárd euróra ugrott. Az üzemi tevékenység mellett ezúttal a jelentést a különböző érdekeltségek leértékelései határozhatják meg. Ezek között első helyen szerepelhetnek az európai, harmadik generációs mobillicencek, valamint a Matávban birtokolt, és részvényenként valamivel 1200 forint fölötti könyvértékű, 60 százalékos részesedés. További tétel a France Télécomban lévő 1,8 százalékos részvénycsomag, aminek értéke 680 millió euróval csökkent. A leírásokat részben ellensúlyozza a PT Satelit Palapa Indonesiában lévő részesedésének eladásán elért nyereség, a DT által igénybe vehető adókedvezmény pedig egyes elemzők szerint pozitívra is fordíthatja a rendkívüli tételek egyenlegét. Az utóbbi napokban felerősödtek a DT kelet-európai érdekeltségeivel, így a Matávval és a Westellel kapcsolatos találgatások. A mobilüzletág egységesítéséről szóló tervek valóban a Westel "elcsatolásával" járhatnak, azt viszont a DT szóvivője a Financial Times kérdésére határozottan cáfolta, hogy eladnák a kelet-európai érdekeltségeket. A bizonytalanság várhatóan még néhány hónapig fennmarad, cég vezetői ugyanis csak novemberben számolnak be átalakítási terveikről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!