Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 7 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 23 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig egy-két ponttal emelkedhet a nyitásban.

A Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) összefüggő hírek is fontosak lehetnek. Jóllehet enyhén nőtt a rendezetlen kilépés kockázata Boris Johnson miniszterelnökké való választásával, a parlamenti többség továbbra is ellenzi a megállapodás nélküli kilépést, és Johnson bízik abban, hogy végül sikerül megegyezni az unióval.

A várakozások szerint az teljesen bizonyos, hogy a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága több mint egy évtizede először kamatot csökkent szerdán befejeződő kétnapos ülésén. A kérdés csak a mérték. A CME-csoport FedWatch szolgáltatása szerint a piac 78,1 százalékos valószínűséget ad annak, hogy a Fed 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, míg a 0,50 százalékpontos kamatvágás esélyét 21,9 százalékra becsülik.

Kérdéses az is, hogy az amerikai és a kínai kereskedelmi főtárgyalóknak sikerül-e előrelépniük a Sanghajban folyó egyeztetéseken a két ország közötti megállapodás ügyében. Donald Trump amerikai elnök ráijesztett a piacokra a Twitteren kedden közzétett üzeneteivel, amelyekben élesen bírálta Kínát.

Az időhúzás mellett azzal is megvádolta Kínát, hogy nem teljesítette azt az ígéretet, miszerint több mezőgazdasági terméket vásárol az Egyesült Államoktól. Arra figyelmeztette a pekingi vezetést, hogy rosszul teszi, ha a 2020-as amerikai elnökválasztásig akarja halogatni a megállapodást a demokrata párti jelölt győzelmének reményében, mert ha ő nyer, sokkal súlyosabb feltételeket szab majd.

Trump fenyegetésére csökkenéssel reagáltak Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéi. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,52 százalékkal 520,03 pontra, hatheti mélypontra csökkent.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,89 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,44 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,45 százalékos veszteségben állt a záráshoz közeledve.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,47 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,67 százalékos mínuszban állt zárás előtt egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 1,18 százalékos veszteségben állt az irányadó index.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,90 százalékos pluszban, 65,21 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,72 százalékos nyereségben, 58,47 dolláron forgott az ázsiai kereskedésben.

Kedden veszteségben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,52 százalékos, DAX-30 index 2,18 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,61 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,99 százalékkal, Madridban pedig 2,48 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,47 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,40 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,72 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!