A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,48 százalékos emelkedéssel, 26 988,76 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,2 milliárd forint volt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerda este tartja kamatdöntő ülését, emiatt kivártak a befektetők a szerdai kereskedési napon - mondta Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek. A vezető részvények közül a Richter az elmúlt hetekhez képest alacsonyabb forgalmat bonyolított, s a Magyar Telekomnál sem volt kiugró a forgalom.

Enyhe emelkedéssel zárt a BUX, a nap végére a legtöbb vezető részvény erősödni tudott, ami Pleschinger Gyula, az MKB Bank igazgatója szerint az általános jó nemzetközi piaci hangulattal magyarázható. Az elemző kiemelte a Fed esti nyilatkozatát, amelynél szerinte a befektetők a következő várható kamatemelés időpontjára figyelnek majd.

A Mol 85 forinttal, 0,52 százalékkal 16 530 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 77 forinttal, 1,07 százalékkal 7266 forintra nőtt, forgalmuk 5,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,43 százalékkal 470 forintra emelkedett, forgalma 309,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 18 forinttal, 0,33 százalékkal 5520 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

Erős zárás az európai értékpapírpiacokon

Veszteséges kezdésből nyereségbe fordultak zárásra a főbb európai tőzsdeindexek szerdán. A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő lejártakor a frankfurti DAX index 0,41 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,56 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,63 százalék nyereséget mutatott.

A szerdai indexerősödés elsősorban az emelkedő olajárakat követő energiaipari részvényeknek, illetve közüzemi részvényeknek volt köszönhető.

Az olaj ára idei csúcsot ért el szerdán. Részben a dollár gyengülésének, részben az amerikai termelési kapacitás csökkenéséről érkező híreknek köszönhetően. Segítette a folyamatot az amerikai olajkészletek elemzői várakozásokra rácáfoló heti csökkenése is.

Az európai kereskedés végén a Brent nyersolajat hordónként 45,86 dolláron, a WTI nyersolajat pedig 44,20 dolláron jegyezték a határidős kereskedelemben, ami a globális kereskedés szerdai kezdete óta a Brent esetében 0,61 százalék, a WTI esetében 0,36 százalék áremelkedést jelent. Idei csúcsát a Brent 46,81 dolláros, a WTI 44,84 dolláros áron állította be szerdán.

Az arany jegyzése a határidős piacon a legközelebbi kontraktusra 0,47 százalékkal unciánként 1249,20 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyezték erősebben 1,1309 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!