A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 250,34 pontos, 0,62 százalékos emelkedéssel, 40 577,79 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 11,6 milliárd forint volt - összesített az MTI.

A nap eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökének kongresszusi meghallgatása volt - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Jerome Powell meghallgatásán olyan üzenetek hangzottak el, amelyek azt mutatják, hogy hamarosan - akár már júliusban - kamatot vághat az amerikai jegybank. Ennek elsődleges oka a növekedési, illetve az inflációs kilátások bizonytalansága, a beérkező adatok alapján aggódnak egy picit az amerikai gazdaság állapota miatt - mondta az elemző.

Az elhangzottak főleg az Egyesült Államokban javították a nemzetközi befektetői hangulatot, de az európai piacokra is hatást gyakorolt. Jót tett a részvénypiacoknak, a dollár gyengült, utóbbi miatt pedig átmenetileg erősödött a forint is.

Jerome Powell megfogalmazása szerint a világkereskedelmi ellentétek eszkalálódása miatt kialakult bizonytalanság és a világgazdasági növekedés ütemével szemben felmerült aggodalmak kételyeket támasztanak az Egyesült Államok növekedési kilátásaival szemben is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Fed inflációs céljától elmaradó áremelkedés is a gazdaságösztönző célú monetáris lazítás szükségessége mellett szól.

A Mol 2 forinttal, 0,07 százalékkal 2962 forintra gyengült, 3,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények 180 forinttal, 1,49 százalékkal 12 270 forintra erősödtek, forgalmuk 5,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom ára 0,50 forinttal, 0,12 százalékkal 425 forintra nőtt, forgalma 158,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,20 százalékkal 5110 forintra emelkedett, forgalmuk 668,8 millió forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4433,63 ponton zárt szerdán, ez 1,22 pontos, 0,03 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Veszteséges zárás Európában

Gyenge kezdés után túlnyomó többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok - írta az MTI.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,18 és 0,14 százalék csökkenést mutattak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,11 százalékkal állt alacsonyabban.

Londonban a még nem hivatalos záróadatok alapján 0,01 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,08 százalékkal csökkent. Madridban 0,29 százalék veszteséggel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsdeindex, a milánói index viszont 0,71 százalék nyereséggel zárt.

Az árfolyamcsökkenést a távközlési, autóipari, élelmiszeripari és italgyártó cégek vezették szerdán Európában.

A Deutsche Bank részvénye viszont kissé felfelé korrigálta a létszámleépítési és szerkezetátalakítási tervei miatt korábban elszenvedett veszteségeit. A papír 0,6 százalékkal erősödött.

A legnagyobb, 6 százalékos árfolyamerősödést az AMS félvezető áramkörgyártó vállalat érte el.

A világpiaci olajár az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenése és a Mexikói-öblöt fenyegető vihar miatt evakuált és leállított olajszigetek okán közel 3 százalékkal emelkedett szerdán. Az Egyesült Államok napi 12 millió hordós olajtermelésének 17 százalékát a Mexikói-öböl adja. Az európai piacok zárásakor a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 2,96 százalékkal állt magasabban hordónként 66,06 dolláron, a WTI ára pedig 2,80 százalékkal emelkedett 59,45 dollárra.

Az eurót 0,41 százalékkal jegyzik erősebben 1,1252 dolláron, az arany ára 0,70 százalékkal unciánként 1410,25 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!