A részvénypiac forgalma 19,7 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A BUX-index főleg annak hatására csökkent, hogy a Mol-részvények ára 8,3 milliárd forintos forgalomban 4,78 százalékot esett - értékelte a napot Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek.

A Mol jelentős gyengülése az üzemanyagárak befagyasztásáról érkezett kormányzati döntéssel magyarázható. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette: a kormány november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti. Török Lajos közölte, saját számításaik szerint ennek a kormányzati bejelentésnek a Molra gyakorolt negatív hatása az olajár függvényében 120-180 millió dollár között alakul.

A Napi.hu ebben a cikkben részletesen foglalkozott az üzemanyagár-befagyasztás várható következményeivel.

Az indexben a Mol jelentős esését az OTP kompenzálta: a bankpapír árfolyama szintén 8,3 milliárd forintos forgalomban 1,99 százalékkal erősödött. Mindez részben a magyarországi kötvényhozamok emelkedésének köszönhető - tette hozzá az elemző.

  • A Mol árfolyama 128 forinttal, 4,78 százalékkal 2550 forintra csökkent, 8,3 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 360 forinttal, 1,99 százalékkal 18 470 forintra erősödött, forgalmuk 8,3 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama 3,5 forinttal, 0,80 százalékkal 434 forintra esett, forgalma 62,6 millió forint volt.
  • A Richter-papírok árfolyama 5 forinttal, 0,06 százalékkal 8595 forintra gyengült, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4226,99 ponton zárt csütörtökön, ez 58,38 pontos, 1,36 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!