Az amerikai futball tavalyi szezonjának döntőjét, a Super Bowlt tegnap rendezték az Egyesült Államokban, s ilyenkor a pénzügyi sajtó rendszerint előszedi az immár 49 éve működő statisztikai Frankenstein-szörnyet, az úgynevezett Super Bowl-indikátor. E szerint a korábban két futball liga, a volt NFL, illetve a korábbi AFL csapatai közül az NFL-es győzelem a tőzsde árfolyamok emelkedését, az AFL-es csapat bajnoksága pedig az árfolyamok esését jelzi előre a piacon.

A két rivális ligát 1970-ben egyesítették, de már 1967-ben is játszottak ilyen mérkőzést, igaz, akkor még nem Super Bowl néven. Ha addig visszamenőleg nézzük a statisztikákat, az indikátor teljesítménye egészen jónak tűnik, 49 alkalomból 40-szer bejött a mutató jóslata.

A Wall Street Journaltól kezdve a CNBC-n keresztül a Bloomberg hírügynökségig minden évben nagyobb elemző cikkek jelennek meg arról, hogy a Super Bowl eredménye és az amerikai részvénypiacok teljesítménye két, statisztikailag egymástól független esemény. Ezért balgaság lenne azt gondolni, hogy a meccs eredménye alapján meg lehetne tippelni, hol állnak majd a vezető amerikai részvényindexek az év végén.

Ugyanakkor érdekes, hogy az indikátor az elmúlt években a szokásosnál is nagyobb találati aránnyal működött, az utolsó fals jelzést 2008-ban adta, akkor az amerikai foci döntőjének eredményére fittyet hányva estek az árfolyamok.

A Wall Street Journal szerint a mutatót a köztudatba behozó Robert H. Stovall fia, Sam Stovall, aki jelenleg az S&P Capital IQ vezető amerikai részvénystratégája is úgy véli, nyilván semmi értelme az amerikai futball eredményéből jósolni a piac várható teljesítményt. Ugyanakkor rámutatott, az indikátor a kezdetektől fogva a Dow Jones Industrial Index alakulását eddig 86, az S&P 500-as indexét 83 százalékban helyesen jelezte előre. Ha most is így lesz, akkor a Denver Broncos tegnapi győzelme nyomán nem várhatunk pluszos évet a Wall Street-en.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!