Spanyolország kedden három és hathónapos kincstárjegyeket dobott piacra közel 3 milliárd euró értékben, de a kilalakult hozamok nem voltak megnyugtatóak. A befektetőket nagyon úgy tűnik, hogy nem nyugtatták meg a hétvégi választási eredmények, a hozamok ugyanis tovább emelkednek.

A 2 milliárd euró értékben aukcióra bocsátott háromhónapos kincstárjegyek iránt az előző, októberi árveréshez képest 3,1-szeresről 2,9-szeresre mérséklődött a kereslet, míg az átlaghozam csaknem megduplázódott: 2,3 százalékról 5,1-re ugrott az előző hónaphoz képest.

A hathónapos dkj-kból 966 millió eurónyi értékre fogadtak el ajánlatokat. Itt az októberi 2,6-szoros lefedettség után 4,9-szeres volt  az érdeklődés, az átlaghozam pedig 3,3 százalékról 5,23-ra ugrot.

A végső átlaghozamok mindkét papír esetében több mint 70 bázispontos emelkedést mutattak még a hétfői másodpiaci benchmarkokhoz képest is.

Egyes szakértői véleményeket idézve a Reuters megállapítja, hogy az ECB kötvényvásárlásai nélkül már nem lenne olasz és spanyol kötvénypiac. Bár az ECB augusztusban újraindította a szuverén adósságvásárlási programját, aminek keretében elsősorban olasz és spanyol állampapírokat vásárolt, mégsem engedett annak a politikai nyomásnak, amelyek a vásárolt mennyiség növelését ösztönözték volna. Az elmúlt héten is csak 8 milliárd euróért vásárolt állampapírokat - jegyzi meg a hírügynökség.

A Reuters szerint bár a hétvégi szavazás során a választópolgárok a néppártot az elmúlt 30 év legnagyobb parlamenti többségéhez juttatták, a befektetőkben idegeit továbbra is a kormány gazdasági programja körüli bizonytalanság borzolja.

A volt pénzügyminiszter, Carlos Ocana által vezetett madridi think tank, a Funcas szerint a tervezett kiadáscsökkentő lépések 2012-ben a spanyol gazdaság 0,5 százalékos zsugorodását fogja eredményezni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!